Fókusz

Barabás Évi mosolyt vitt a kárpátaljai magyaroknak

Kilyén TamásKilyén Tamás

2015. június 11. 15:11

Kétségbeesés és kilátástalanság jellemzi Ukrajna magyar lakta településeit. Az orosz-ukrán konfliktus továbbra sem csillapodik. A katonai behívók és a gazdasági mélyrepülés pedig egyre jobban rányomja a bélyegét az itt élők hétköznapjaira. A Fókusz ismét Kárpátaljára látogatott, hogy Barabás Évivel és az RTL Klubnak is otthont adó XXII. kerülettel közösen adományt és egy kis jókedvet vigyünk a helyieknek. Kilyén Tamás riportja.

Annak ellenére, hogy hivatalosan még mindig él a Minszkben megkötött tűzszünet, Ukrajna keleti részén máig kisebb-nagyobb ütközetek vannak az orosz-barát szeparatisták és az ukrán hadsereg között. A becslések szerint a konfliktus az ukrán félnek napi 5-6 millió dollárba kerül. A Fókusz márciusban látogatta meg azt a magyar anyát, akinek fia a frontvonalon halt meg. A háború borzalmairól pedig a debalcevói katlanból hazatért katona mesélt nekünk.

A szállodánkban egy gyerekcsoporttal találkoztunk. Ők is Luganszk és Donyeck térségéből menekült családból származnak. Itt a magyar államtól kapott támogatásból 1 hetes üdülésüket töltik, ami vélhetően az utóbbi idők legszebb perceit okozza nekik. A határ mellett található Mezőkaszony 2300 fős lakosságának a 95 százaléka magyar anyanyelvű. Távol van tőlük a frontvonal, mégis a harcok hatását a gazdaságra ugyanúgy érzik. Nem csak a munkanélküliség miatt menekülnek. Folyamatosan érkeznek a katonai behívók és az így is nehéz helyzetben lévő családok férfitagjai igyekeznek valahogy kibújni a szolgálat alól. A szomorú állapotok miatt a XXII. kerület civil összefogást hirdetett és a budafokiak segítségével 1 millió forintot gyűjtött a mezőkaszonyi óvodásoknak.

Az utóbbi 1 évben befagyasztották a fizetéseket és ezzel párhuzamosan 3-4szeresére emelkedett szinte mindennek az ára. A legnagyobb probléma, hogy nincs munkahely a térségben, ezért a helyi borászat és a turizmus fellendítése a következő terv.


 
#Fókusz#adomány#ukrajna#kárpátalja#konfliktus#segítség#barabás éva

Címlapról ajánljuk