Fókusz

Mellrák: van esély a gyógyulásra

Temesvári CsillaTemesvári Csilla

2015. március 21. 18:20

Ahogyan Tímea és Katalin a rákkal megküzdöttek, az talán felér egy világbajnoki győzelemmel is. Történetük nem csak azoknak adhat erőt, akik szintén farkasszemet néznek a betegséggel, hanem azoknak is tanulságos lehet, akik egészségesek ugyan, de súlyos lelki terheket cipelnek. Temesvári Csilla riportja.

Timi most 5 hónapos terhes. Férjével boldogan várják a kisbabát, amit egy csodaként élnek meg mindketten, hiszen Tímeát korábban mellrákkal diagnosztizálták, és ezt számtalan műtét, kemoterápia és hormonkezelések követte.

Fürdés közben tapintotta ki a borsószem méretű daganatot a bal mellében. Előtte, mint mondja, nem vizsgálta magát rendszeresen. Viszonylag korán vette észre az elváltozást, de sajnos már volt áttét a nyirokcsomóban. A bal mellének egy részét távolították el, de még így is szerencsésnek tartja magát.

Az emlődaganat kezelése, a gyógyulás folyamata lelkileg és fizikailag is megterhelő. Ez a betegség ugyanakkor a nőiességet is érzékenyen érinti. Timi és párja épp csak az első néhány randin voltak túl, amikor kiderült, hogy nagy a baj.

Magyarországon az emlőrák túlélési eredményeiben mindenképpen kimutatható javulás. Ez annak köszönhető, hogy a betegséget egyre koraibb stádiumban ismerik fel. A panaszokkal vagy a tünetekkel hamarabb fordulnak orvoshoz a nők, és egyre többen mennek el különböző emlőszűrő programokra is.


#Fókusz#emlőrák#daganat#mellrák#gyógyulás#vizsgálat#fókusz plusz#RTL Klub#rtl

Címlapról ajánljuk