EUEurópa

Senki sem állt Budapest és Pozsony mellé a Lukoil-ügyben az Európai Bizottságban

rtl.hurtl.hu

2024. július 25. 16:00

Nem lesz gyors döntés abban a vitarendezésben, amit Magyarország és Szlovákia kért az Európai Bizottságtól. Az uniós testület szerint nem kell sietni, mert van olajtartaléka a két országnak.

Az Európai Bizottságnak több időre van szüksége, hogy bizonyítékokat gyűjtsön, és értékelje a jogi helyzetet – ezt közölte Valdis Dombrovskis alelnök azzal kapcsolatban, hogy Magyarország és Szlovákia vitarendezést, annak sikertelensége esetén választottbírósági eljárást kezdeményezett a Bizottságnál Ukrajna ellen a hvg.hu szerint.

Az uniós tagállamok kereskedelmi képviselőinek szerdai találkozóján 11 ország támogatta a bizottság álláspontját a magyar–szlovák kezdeményezést illetően – tehát azt, hogy egyelőre nem lépnek semmit az ügyben. Három diplomata is úgy nyilatkozott a Financial Timesnak, hogy egy tagállam sem volt, amely kiállt volna Budapest és Pozsony mellett.

Szijjártó Péter kedden azt mondta, hogy mindaddig blokkolni fogja Magyarország az Európai Békekeretből származó 6,5 milliárd forintos fegyverszállítási ellentételezés kifizetését Ukrajnának, amíg Kijev nem teszi újra lehetővé a Lukoil zavartalan kőolajszállítását Ukrajnán keresztül Magyarországra. A hvg.hu szerint ezzel azonban nem lesz Magyarország népszerűbb az uniós országok vezetői számára, mivel nem Ukrajna kapná ezt a pénzt, hanem azok az EU-tagállamok, amelyek szállítottak fegyvereket Ukrajnának.

Mint arról beszámoltunk, egy június végén hatályba lépett ukrán szankció miatt leállt az orosz Lukoil Ukrajnán keresztüli olajszállítása a Mol felé, mivel az orosz cég nem bérelheti ki az ukrán vezetékhálózatot a tranzit céljából.

Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben azt mondta csütörtökön, hogy a bizottság rendelkezésére álló információk szerint a szállítás korlátozásának nincs közvetlen hatása az Európai Unió olajellátására. „Nem áll fenn közvetlen probléma a két érintett ország esetében” sem, mivel mindkét országnak 90 napos tartaléka van, az EU szabályozásoknak megfelelően. Emellett a hvg.hu szerint a Lukoil elleni szankcióknak rövid távon nincs hatásuk, az orosz olaj továbbra is érkezik Magyarországra és Szlovákiába a Barátság vezetéken. A lap szerint valószínűleg orosz importőrökön keresztül sikerült megoldani a helyzetet, a Lukoil-olaj kiesése hosszútávon okozhat problémát.

Nyitókép: Reuters/Evgenia Novozhenina

#Európa#lukoil#európai bizottság#magyarország#szlovákia#panasz#olaj#barátság kőolajvezeték

Címlapról ajánljuk