Gazdaság

Horvátország felől jöhet orosz kőolaj Magyarországra, de van egy komoly probléma

rtl.hurtl.hu

2024. július 26. 21:39

Egy jogi kiskapu kihasználásával jöhet orosz kőolaj Horvátország felőle, de az a mennyiség két finomítót nem tud majd kiszolgálni.

Ukrajna akár teljes egészében is blokkolhatja idővel a Barátság II. kőolajvezetéken az összes orosz olajszállítást, és erre egyfajta felkészülésként már három orosz olajcég kezdte a tengeri kikötők felé irányítani a szállításait – írja a Portfolio.

A lap szerint viszont egy „jogi kiskapu” kihasználásával Horvátország felől az Adria vezetéken át jutnak majd el Magyarorországra és Szlovákiába. Ugyanakkor egy probléma van ezzel: a vezeték jóval korlátozottabb kapacitású, mint amilyen igénye a két országnak van.

Az RTL Híradónak Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. elemzője is azt mondta, „ha a szállítás Barátság kőolajvezetéken leáll, az azt jelenti, hogy rövid távon a Mol-csoport nehéz helyzetbe kerül, ugyanis az Adria kőolajvezetékről szállíthat be ugyan a tenger felől kőolajat, de az egyelőre nem képes teljes mértékben biztosítani a cég két finomítójának igényét”.


Szlovákia pénteken azt közölte az MTI szerint, hogy technikai megoldást javasolt Ukrajnának a szlovákiai és magyarországi kőolajfinomítókba irányuló kőolajszállítások helyreállítása érdekében, miután olyan figyelmeztetések hangzottak el, amelyek szerint a részleges leállás már szeptember elején üzemanyaghiányhoz vezethet.

Mint arról beszámoltunk, egy június végén hatályba lépett ukrán szankció miatt leállt az orosz Lukoil Ukrajnán keresztüli olajszállítása a Mol felé, mivel az orosz cég nem bérelheti ki az ukrán vezetékhálózatot a tranzit céljából.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

#Gazdaság#lukoil#kőolaj#adria#vezeték#szlovákia#ukrajna#barátság kőolajvezeték

Címlapról ajánljuk