EUEurópa

Ilaria Salis EP-képviselő, az antifaügy gyanúsítottja: Orbán Magyarországán megtagadták az alapvető jogaimat a politikai hitvallásom miatt

rtl.hurtl.hu

2024. július 16. 19:43

Regisztrált az X-re Ilaria Salis, Kovács Zoltán egy órán belül betámadta. Végre Daniel Freundon kívül is lesz valaki, akivel a magyar kormány képviselői tudnak szájkaratézni az X-en!

Regisztrált az X-re Ilaria Salis olasz EP-képviselő, aki Magyarországon az antifa-támadások elsőszámú gyanúsítottjaként lett ismert. A képviselő azt írta: „fogva tartottak Orbán Magyarországán több mint 15 hónapig, ahol nem garantálták az alapvető jogaimat, mivel politikai hitvallásom szerint antifasiszta vagyok”.

Megköszönte a segítséget támogatóinak és szavazóinak, akik „részt vettek szabadulásomért, és az összes antifa szabadulásáért folytatott kampányban”. Azzal folytatta, hogy ha Európa át akar lendülni a jelenlegi válságokon, ahhoz szolidaritásra és egyenlőségre van szükség.

Salis első X-posztjára kevesebb, mint egy órán belül reagált Kovács Zoltán kormányszóvivő, aki „kommunista terroristának” nevezte a nőt. Emellett azt írta, hogy „majdnem megölt valakit” Budapest utcáin. Salist az ügyészség bűnszervezetben elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével vádolja, akár 11 év börtönt is kaphat.


Mivel Salis június 9-én európai parlamenti mandátumot szerzett, a mentelmi jogára hivatkozva a bíróság a vonatkozó nemzetközi jogszabályok alapján felfüggesztette az ellene folyó eljárást, s kiengedte a házi őrizetből, majd hazatért Olaszországba. A Fővárosi Törvényszék utána indítványozta, hogy függesszék fel a nő mentelmi jogát, az Európai Parlament elnökéhez fordulnak az ügyben.

Nyitókép: Twitter

#Európa#ilaria salis#ep-képviselő#antifa#bíróság#ügyészség#kovács zoltán#fellebbezés

Címlapról ajánljuk