EUEurópa

Kiengedték magyarországi házi őrizetből az EP-be megválasztott olasz antifa tanárnőt, de a bíróság el akarja venni a mentelmi jogát

rtl.hurtl.hu

2024. június 14. 16:02

A nőt vasárnap választották meg Olaszországban, de eddig még nem nagyon mehetett el ünnepelni.

Szabadon engedték házi őrizetéből Ilaria Salist, a Magyarországon fogságban tartott olasz tanárnőt, aki a tavaly februári antifa támadások ügyének első számú gyanúsítottja: a vád szerint ő lehetett a szervezője a kitörés napi utcai támadásoknak.

A magyar rendőrség péntek délután 1-kor eltávolította Salis lábáról az elektromos nyomkövetőt, írja az olasz La Repubblica. A nőt korábban a Zöldek és a Baloldal Szövetsége (AVS) jelölte az EP-be, a voksoláson több mint 160 ezer szavazatot kapott.

Nem sokkal ezután indítványozta a Fővárosi Törvényszék, hogy függesszék fel a nő mentelmi jogát. Közleményükben azt írták: az Európai Parlament elnökéhez fordulnak az ügyben. Emlékeztettek: Salist a magyar ügyészség két esetben társtettesként, egy esetben pedig bűnsegédként, bűnszervezetben elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével vádolja, ezért büntetőeljárás folyik ellene.

Az AVS-nek a jelöléssel kifejezetten célja volt, hogy „kiszabadítsák” Salist a házi őrizetből. Salis nemrég az Instagramra is bejelentkezett, ahol azt üzente:

Megmutattuk, hogy a szolidaritás nem egy üres szlogen, hanem valami konkrét és megfogható. Ez egy erő, amiben ha hiszünk, valóban meg tudja változtatni a világot.

Korábban Salis ügyéből diplomáciai feszültség is keletkezett: Szijjártó Péter azzal vádolta az olasz kormányt, hogy hogy be akarnak avatkozni a magyar igazságszolgáltatás munkájába az aktivista ügyében. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök hamarosan erre reagálva közölte, hogy Róma nem avatkozik bele semmilyen tárgyalásba, az egyetlen érdeke a fogva tartottak jogainak védelme.

Nyitókép: RTL Híradó

#Európa#ilaria salis#európai parlament#választás#mentelmi jog#bíróság#antifa#támadás#olasz

Címlapról ajánljuk