EUEurópa

Szükséges, hogy radikálisan harcoljunk – üzente az EP-be jutott olasz antifa aktivista, aki Magyarországon raboskodott

rtl.hurtl.hu

2024. június 11. 16:43

Ilaria Salis az elsőrendű vádlottja a külföldi aktivisták ügyének, akik a szélsőjobb tavalyi túraünnepén erőszakoskodtak.

Ilaria Salis olasz antifa aktivista, a budapesti antifa-támadások elsőrendű vádlottja, bejutott az Európai Parlamentbe, írtuk korábban. Ügye és a fogva tartásának körülményei közfelháborodást váltottak ki Olaszországban. A bíróság szabadlábra helyezte, miután családja kifizette a 16 millió forintos óvadékot.

Az olasz Euronews információi szerint Salis mentelmi jogot is szerzett, így 15 hónap után hazatérhet Olaszországba. A nő most az Instagram-profilján jelentkezett be, ahol reagált a bejutására, valamint üzent a mellette tüntetőknek is.

Azt írta: „Az első gondolatom az Olaszországban és külföldön fogva tartottakról és jogairól szól. MIndenkiről, aki a szabadságért és az egyenlőségért küzd, és igazságtalanságot szenved el.” Szerinte „az antifasizmus nemcsak egy emberi érték, vagy egy politikai perspektíva, hanem egy ellenálló és támogató közönség”. Hozzátette:

Megmutattuk, hogy a szolidaritás nem egy üres szlogen, hanem valami konkrét és megfogható. Ez egy erő, amiben ha hiszünk, valóban meg tudja változtatni a világot.

Figyelmeztetett: „mivel a radikális jobboldal egyre nagyobb teret szerez Európában, szükséges, hogy radikálisan harcoljunk a fennálló helyzet megváltoztatásáért. Készen állok arra, hogy kivegyem a részemet” – ígérte.

Salist tavaly februárban vették őrizetbe Budapesten, ő az antifa támadások ügyének elsőrendű vádlottja. A vád szerint Salis és antifasiszta aktivista társai többször is embereket támadtak meg, és súlyosan bántalmazták őket az utcán.

Korábban Salis ügyéből diplomáciai feszültség is keletkezett: Szijjártó Péter azzal vádolta az olasz kormányt, hogy hogy be akarnak avatkozni a magyar igazságszolgáltatás munkájába az aktivista ügyében. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök hamarosan erre reagálva közölte, hogy Róma nem avatkozik bele semmilyen tárgyalásba, az egyetlen érdeke a fogva tartottak jogainak védelme.


Nyitókép: RTL Híradó

#Európa#ilaria salis#antifa#aktivista#ep#radikális#mentelmi jog#harc#olasz

Címlapról ajánljuk