EUEurópa

Fidesz: Bízunk benne, hogy felfüggesztik Ilaria Salis mentelmi jogát

rtl.hurtl.hu

2024. június 26. 16:21

A Fidesz-KDNP EP-képviselőcsoportja szerint az Európai Parlament nem lehet bűnözők menedéke.

„Bízunk benne, hogy az Európai Parlament, amikor a budapesti bíróság kezdeményezi, felfüggeszti Ilaria Salis mentelmi jogát, és így nem tud majd kibújni az igazságszolgáltatás alól” – írta a Fidesz-KDNP EP-képviselőcsoportja az MTI-hez eljuttatott közleményében szerdán.

Ilaria Salis olasz antifasiszta aktivista, a budapesti „antifa-támadások” elsőrendű vádlottja bejutott az Európai Parlamentbe azután, hogy ügye és fogva tartásának körülményei közfelháborodást váltottak ki Olaszországban.

Mivel Ilaria Salis június 9-én európai parlamenti mandátumot szerzett, a mentelmi jogára hivatkozva a bíróság a vonatkozó nemzetközi jogszabályok alapján felfüggesztette az ellene folyó eljárást, s kiengedte a házi őrizetből, majd hazatért Olaszországba. A Fővárosi Törvényszék utána indítványozta, hogy függesszék fel a nő mentelmi jogát, az Európai Parlament elnökéhez fordulnak az ügyben.

Győri Enikő, a Fidesz EP-képviselője elmondta: a képviselőcsoport tiszteletben tartja az olasz emberek döntését. Határozottan elítéli ugyanakkor azt, hogy az olasz Zöld-Baloldali Szövetség azzal a céllal indította Salist az EP-választásokon, hogy a frissen szerzett mentelmi joga mögé bújva mentesülhessen másfél évvel ezelőtt elkövetett tetteinek következményei alól.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ilyen visszaélés a parlamenti mentelmi joggal ne történhessen a jövőben. Az Európai Parlament nem lehet bűnözők menedéke, hívják őket Eva Kailinak, Marc Tarabellanak vagy Ilaria Salisnak – tették hozzá.

Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

#Európa#ilaria salis#fidesz#európai parlament#mentelmi jog#Győri Enikő

Címlapról ajánljuk