EUEurópa

Orbán Viktor kiszivárgott levélben üzente meg az EU-nak, mit akar Putyin és Hszi

rtl.hurtl.hu

2024. július 10. 21:34

Orbán Viktor szerint az orosz és a kínai elnök arra számít, hogy Ukrajna és Oroszország még idén béketárgyalást tart. Ehhez Putyin azt a korábbi béketervet tartja alapnak, ami elszakítaná Ukrajnától a Krímet, és elszigetelné Ukrajnát a NATO-tól.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök azt javasolta az EU-nak, hogy az USA megvárása nélkül indítson békekezdeményezést Oroszország és Ukrajna között. A Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének, valamint az uniós tagállamok vezetőinek küldött levelében azt írta: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök arra számít, hogy Ukrajna és Oroszország még idén béketárgyalást tart.

A bizalmas jelentést a spanyol El País szerezte meg, amit a 444 szemlézett. A miniszterelnök szerint a békéhez Putyin „relevánsnak” tartja azt a javaslatot, amit 2022 tavaszán török közvetítéssel tettek le az asztalra a felek. Eszerint a Krím-félsziget orosz megszállás alatt maradna, Ukrajna lemond a NATO-csatlakozásáról, valamint beleegyezik haderő-kapacitásának korlátozásába.

Orbán szerint azért van szükség önálló kezdeményezésre, mert az USA a választások előtt nem fog lépni. Elismerte, hogy beszélt Hszivel az amerikai elnökválasztás lehetséges forgatókönyveiről is. Előterjesztett neki egy ötletet, miszerint az újonnan megválasztott amerikai elnöknek nyomást kellene kifejtenie, hogy még hivatalba lépése előtt gyors politikai eredményt mutasson fel. Ilyen lehetne a tűzszünet vagy a gyors béketárgyalás.

Hszi elmondta azt is, hogy az Egyesült Államok és az EU politikáját is háborús politikának tekinti, szemben a kínai békepolitikával. Szerinte ebben Európa automatikusan követi Amerikát. Orbán felszólította az EU vezetőit, hogy kezdjenek párbeszédet Hszivel, aki önmagát „őszinte közvetítőnek” tekinti a konfliktusban.

Az RTL Híradó riportját Orbán és Hszi találkozójáról alább lehet megnézni:


Nyitókép: China Daily via Reuters

#Európa#orbán viktor#eu#soros elnökség#vlagyimir putyin#béke#Hszi Csin-ping#békemisszió#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk