EUEurópa

Kétmilliárdot költött kampányhirdetésekre a kormány – kétszer annyit, mint az egész ellenzék

rtl.hurtl.hu

2024. június 21. 18:11

Egész Európában rekordokat állított fel a magyar kormány a kampányköltségben. 

A kormányoldal 2,1 milliárd forintot költött a júniusi választások előtti fél évben hirdetésekre a Facebooknál és a Google-nél – írta a hvg.hu, a Political Capitalra hivatkozva. Ez az összeg csak a közösségi médiás költés, és önmagában több, mint a 2022-es országgyűlési választásokon érvényes összes kampányköltés limitje – tette hozzá a lap.

A Political Capital adatai szerint 4 milliárd 151 millió forint értékben költöttek politikai hirdetésekre a Facebookon és a Google-ön Magyarországon, és a kormányoldal négyszer annyit költött (2,136 milliárd), mint az összes, egymással is versengő ellenzéki kihívója együttvéve (544 millió). Emellett a Google-ön a teljes EU-ban a magyar kormánypárt lett az elmúlt bő öt hónap legnagyobb hirdetője, és a nyolc legnagyobb összeggel terjesztett videók közül ötöt a Fidesz fizetett, köztük az első három helyezettet.

A kormányoldal több pénzt költött el csak a közösségi oldalakon, mint amit az országgyűlési választások alatt a teljes kampányra el lehet költeni.

Ahogy arról az rtl.hu beszámolt, szinte semmilyen szabálynak nem kellett megfelelni az EP- és önkormányzati választások kampányköltéseit illetően Magyarországon, és annyit költöttek a pártok a kampányban, amennyit akartak.

A Híradó február elején arról számolt be, hogy hivatalosan még el sem kezdődött a kampány, de máris rengeteg pénzt költöttek el politikai hirdetésekre a pártok és hozzájuk kötődő szervezetek:


Polyák Gábor jogász, kommunikációs szakember a Reggeliben arról beszélt június elején, hogy „Magyar Péter az egyetlen politikai erő, aki megteheti azt egyelőre, hogy különösebb költés nélkül nagyon sok embert el tud érni”. Polyák Gábor arról is beszélt, hogy miért káros a Fidesz kampánya, és kihez szólt Orbán Viktor a Békemeneten.


Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke telefonon beszél az Egymillió Találkozás Napjára szervezett kampánykörútjának karcagi állomásán 2024. június 8-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

#Európa#választás 2024#választás#kampány#hirdetés#költség#kormány#ellenzék#facebook#google

Címlapról ajánljuk