EUEurópa

Az uniós ítéletében szó sincs illegális migránsok befogadásáról – közleményben cáfolja a propagandát az Európai Bizottság

rtl.hurtl.hu

2024. június 14. 12:54

„Egyes sajtóértelmezésekkel szemben” az ítélet nem arra kötelezi Magyarországot, hogy fogadjon be menedékkérőket, vagy hogy adja fel a jogszerű határvédelmi intézkedéseit.

Az Európai Bíróság nemrég ítéletben marasztalta el Magyarországot, és ítélte rekordbüntetésre a kormányt, amiért a hatóságok jogszerűtlenül kezelték a magyar határhoz érkező, nemzetközi védelemre jogosult személyeket. Az ítélethirdetés után a kormánypropaganda hamis híreszteléseket kezdett terjeszteni arról: ezekről közölt most cáfolatot sajtóközleményében az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete.

Az ítélet kimondja, hogy a kormány következő gyakorlatai voltak törvénytelenek:

  • Nem engedték a menekülőknek, hogy törvényes keretek között folyamodjanak a hatóságokhoz.
  • Nem engedték nekik, hogy meghatározott esetekben az ország területén maradjanak, amíg elutasított kérelmük fellebbezése zajlik.
  • Szabálytalanul folyt a menekültek visszaküldése harmadik országokba.

Az ítélet pontos tartalmáról azonban nem értesülhettek azok, akik csak a kormány üzeneteit ismételgető média szalagcímeit olvasták. Ezek gyakran Orbán Viktort idézték, aki így reagált az ítéletre péntek reggeli rádióinterjújában. „Sorosnak van egy terve, hogy évente be kell hozni egymillió migránst Európába és hozzanak létre egy kevert kontinenst, és ebből a szempontból kell nézni a Magyarországot 80 milliárd forinttal büntető ítéletet”.

Bayer Zsolt fideszes publicista péntek estére tüntetést is hirdetett az EU budapesti képviselete előtt, amelynek leírásában azt híreszteli, hogy a döntést azért hozták, mert „Magyarország nem engedi be a migránsokat, Magyarország nem hajlandó olyan állapotokat teremteni a határain belül, amilyen állapotok uralkodok ma a nyugati nagyvárosokban, Magyarország nem hajlandó kiugró bűnözési statisztikák, állandó erőszak és állandó terrorfenyegetettség árnyékában élni".

Gajdics Ottó kormánypárti publicista a Magyar Nemzetbe írott, kemény hangvételű publicisztikában értelmezte félre az ítéletet: szerinte a Bíróság „gyakorlatilag úgy döntött, hogy mindenestől fel kellene adnunk határaink védelmét”. A Megafon tagjainak valóságérzékelési készsége is nagyjából eddig jutott.

A Bizottság most közleményében tisztázza: „Egyes sajtóértelmezésekkel szemben az Európai Unió Bíróságának június 13-i ítélete nem kötelezi Magyarországot sem illegális migránsok befogadására, sem az ország jogszerű határvédelmi intézkedéseinek feladására”.

Hozzáteszik: az ítélet valójában azt állapította meg, hogy Magyarország nem hozott meg több olyan intézkedést a menedékkérők kérelmeinek elbírálási eljárása és a jogellenesen tartózkodó harmadik országbeliek visszaküldése tekintetében, amelyek meghozatalára a tagállamok által közösen elfogadott és más nemzetközi megállapodásokra is épülő uniós jogszabályok kötelezik az országot.

A bíróság megállapította, hogy Magyarország kötelezettségszegése a többi tagállamra hárítja az uniós jog betartásának felelősségét, ideértve a pénzügyi vonatkozásokat is. Ez pedig „súlyosan sérti a szolidaritás és a felelősség tagállamok közötti igazságos elosztásának elvét”, írják.

Gulyás Gergely korábban a kormányinfón így reagált az ítéletre: felháborító, alkotmányellenes és a kommunista rémuralom időszakát idézi.


Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök és Andrej Babis volt cseh kormányfő határszemlén a magyar-szerb határnál, az ideiglenes biztonsági határzárnál 2021. szeptember 22-én. Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

#Európa#európai bíróság#európai bizottság#kormány#propaganda#ítélet#sajtó#orbán viktor#büntetés

Címlapról ajánljuk