EUEurópa

A német kancellár napjai meg vannak számlálva a Politico szerint

rtl.hurtl.hu

2024. június 12. 12:51

Míg mindenki a francia előrehozott választásokra figyel, Németországban is ez történhet. 

Nem az a kérdés, hogy Olaf Scholz kormánya megmarad-e, miután az EP-választáson több mint száz éve nem látott rossz eredményt értek el szociáldemokraták (SDP), hanem az, hogy meddig – írta elemzésében a Politico. A lap az este „legnagyobb vesztesének” nevezte Olaf Scholz-ot, aki a választás estéjén „eltűnt” a nyilvánossága elől, miután pártja a harmadik helyet szerezte meg a második legtöbb szavazatot kapott szélsőjobboldali AfD mögött.


A lap emlékeztetett arra, hogy Scholz belharcoktól szenvedő kormánya a modern német történelem legnépszerűtlenebb kormánya, a kancellár megítélése mélyponton van, és a németek 70 százaléka nem elégedett a munkájával. Közben a szabaddemokraták (FDP), a zöldek és az SDP a költségvetés kérdésben nem jutnak dűlőre egymással, és nem tűnik valószínűnek, hogy még a nyári szünet előtt sikerrel zárulnak az erről szóló tárgyalások – írta a Politico.

A lap szerint az FDP jó indokot jelentene a koalícióból való kilépésre, ha nem sikerül megegyezni a költségvetésről, és az SDP, valamint a Zöldek rossza szereplése az EP-választáson is segítheti ennek a döntésnek a meghozását.

Ugyanakkor a lap arra figyelmeztetett, hogy a német rendszerben „szinte lehetetlenség megszüntetni” a kormányokat. Egy lehetőség, hogy a parlament leváltja a kancellárt, de 48 órán belül egy új kancellárt kell választania. A másik lehetőség, ha a kancellár kezdeményez bizalmatlansági szavazást, de ha veszítene, akkor sem biztos, hogy új választást tartanának, mert az elnök akkor a 2021-es választáson második helyezett CDU-t kérné fel kormányalakításra – írta a Politico.

A lap elemzése szerint az előrehozott választást sürgető hangok csak erősödni fognak szeptemberben, amikor az ország keleti részén tartott három állami választás is várhatóan az AfD győzelmével ér majd véget. Ez csak egy újabb ok arra, hogy Scholz kancellári napja meg lehetnek számlálva – írta a Politico

Nyitókép: Olaf Scholz német kancellár pártjának, a Német Szociáldemokrata Pártnak a megrongált választási plakátja Frankfurtban 2024. június 10-én, az európai parlamenti választások másnapján. Fotó: MTI/AP/Michael Probst

 

#Európa#olaf scholz#előrehozott választás#választás#németország#ep-választás

Címlapról ajánljuk