EUEurópa

Hatvan helyen razziáztak a rendőrök, luxusautó-tolvajokra csaptak le

rtl.hurtl.hu

2024. május 31. 18:15

Tizenhárom gyanúsítottat állítottak elő csalás, okmányhamisítás és pénzmosás vádjával.

Luxusautó-tolvajok nagyszabású, Európa-szerte tevékenykedő bűnözői hálózatát számolták fel több európai országban, tizenhárom gyanúsítottat állítottak elő csalás, okmányhamisítás és pénzmosás vádjával – tájékoztatott az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség, az Eurojust pénteken.

A hágai közlemény szerint a bűnözök legkevesebb ötven kiszolgáltatott és hátrányos helyzetű embert használtak ki úgy, hogy okmányaikat, például jogosítványukat és útlevelüket luxusautók bérlésére vagy lízingelésére használták fel. Az autókat később hivatalos állami intézményekben dolgozó korrupt kapcsolataik segítségével saját nevükre regisztrálták.

Az autókat az EU-n kívül értékesítették, többek között az Egyesült Királyságban, Ukrajnában és az Egyesült Arab Emírségekben.

A spanyol hatóságok 2022-ben indítottak nyomozást, miután Malagában és környékén luxusautók tűntek el jogszerűen működő autókölcsönző és lízingcégekből. A vizsgálatokba bekapcsolódó ukrán, majd francia hatóságok feltárták, hogy több tucat járművet lopott el az Európa-szerte működő bűnözői csoport.

A közelmúltban Spanyolországban, Franciaországban, Németországban, Lettországban, Lengyelországban és Ukrajnában végrehajtott összehangolt akciósorozat során a bűnözői hálózat tizenhárom tagját állították elő csalás, okmányok hamisítása és pénzmosás gyanújával.

Az érintett nemzeti hatóságok több mint hatvan helyen tartottak házkutatást, több luxusjárművet, kommunikációs berendezéseket és iratokat, valamint több mint 100 ezer euró (mintegy 40 millió forint) készpénzt foglaltak le.

Nyitókép: Pixabay

#Európa#rendőrség#luxusautó#tolvaj#hálózat#razzia

Címlapról ajánljuk