2024. május 28. 12:28
Minden nemzet konyhájának megvannak a maga jellegzetes ételei, amelyeket érdemes megkóstolni, ha külföldre megyünk. Mi azonban most abban szeretnénk segíteni, hogy ezt utazás nélkül megtehessük. Receptsorozatunkban bemutatjuk, hogyan kell elkészíteni az Európai Unió országainak egy-egy nemzeti ételét. Ebben a részben lássuk Lettország kedvencét, íme a pīrādziņi.
Ez a félhold alakú péksütemény a lett nemzeti ételek közé tartozik, és országszerte számos változatban megjelenik. A hagyományosan nagyobb, élesztővel készült verziót általában snackként szolgálják fel, míg a kisebb, általában vékony, vajas tésztából készült változatot különféle kiadós levesek és pörköltek mellé fogyasztják. Mi az első, tradicionális verzió receptjét ismertetjük.
Hozzávalók
- 500 ml tej
- 125 ml tejszín
- 100 g cukor
- 4 teáskanál száraz élesztő
- 125 g vaj, kockára vágva
- 125 g tejföl
- 1 tojás
- 1 kg sima liszt
- 500 g szalonna
- 1 kis hagyma
- bors
- só
- 1 extra tojás a holdacskák lekenéséhez
Elkészítés
- Öntsük a tejet és a tejszínt egy lábasba, majd adjuk hozzá a cukrot. A keveréket addig melegítsük, amíg langyos nem lesz. Fontos, hogy ne melegítsük túl, mert az elpusztítaná a később hozzáadott élesztőt.
- Töltsük át egy nagy tálba a tejes keveréket, adjuk hozzá a kockára vágott vajat, a tejfölt és az óvatosan felvert tojást, majd jól keverjük össze.
- Adjuk hozzá az élesztőt, a szitált lisztet, a sót, és addig keverjük, amíg tésztává áll össze. Addig gyúrjuk, amíg csomómentes nem lesz, illetve nem tapad a kézhez vagy a tálhoz (szükség esetén adjunk hozzá még egy kis lisztet).
- Fedjük le a tálat egy tiszta konyharuhával, és tegyük meleg helyre egy órára, vagy amíg a tészta a duplájára nem nő (körülbelül egy-másfél óra).
- Közben készítsük el a tölteléket: a szalonnát és a hagymát vágjuk finomra, adjunk hozzá egy teáskanál finomra őrölt borsot és dolgozzuk jól össze.
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra és a tepsit béleljük ki sütőpapírral. Az extra tojást verjük fel egy kis tálban, majd tegyük félre.
- Vágjuk negyedekre a tésztát, majd negyedenként nyújtsuk ki annyira, hogy a tészta nagyjából 5 mm vastagságú legyen.
- Ezután vágjunk ki körülbelül 6 cm átmérőjű köröket a kinyújtott tésztából. Ehhez használhatunk akár egy bögrét is. Tegyünk egy púpozott teáskanál tölteléket a kör egyik oldalára, majd hajtsuk rá a tésztát. Ujjbegyeinkkel „forrasszuk össze” a tésztát, majd hajlítsuk félhold alakúra.
- Tegyük a holdacskákat a tepsire, körülbelül 2 cm-re egymástól. Süteményecsettel kenjünk meg minden darabot a korábban felvert tojással.
- Helyezzük a tepsit a sütőbe, és 15-17 perc alatt süssük aranybarnára a holdacskákat.
Jó étvágyat!
A többi ország egy-egy jellegzetes receptjét itt lehet megnézni.