EUEurópa

Judd mat Gaardebounen: így eszik Luxemburgban a tarját

Balogh Veronika FlóraBalogh Veronika Flóra

2024. május 20. 19:21

Minden nemzet konyhájának megvannak a maga jellegzetes ételei, amelyeket érdemes megkóstolni, ha külföldre megyünk. Mi azonban most abban szeretnénk segíteni, hogy ezt utazás nélkül megtehessük. Receptsorozatunkban bemutatjuk, hogyan kell elkészíteni az Európai Unió országainak egy-egy nemzeti ételét. Ebben a részben lássuk Luxemburg kedvencét, íme a Judd mat Gaardebounen, vagyis a füstölt főtt sertéstarja.

Luxemburg nemzeti étele a Judd mat Gaardebounen. Ez a recept hagyományosan úgy készül, hogy a füstölt és sózott tarját (Judd) egy éjszakán át vízben áztatják, majd zöldségekkel és fűszerekkel, például babérlevéllel és szegfűszeggel megfőzik. A luxemburgi éttermekben hatalmas adagokban, babbal (Gaardebounen) és főtt burgonyával szolgálják fel.  Mi most mutatunk egy gyorsabb módszert, hogy már ma az asztalra kerülhessen a sertésnyak.

Hozzávalók

  • 2 kg füstölt tarja (Judd)
  • 750 g friss szemes bab
  • 2 póréhagyma
  • 2 sárgarépa
  • 2 hagyma
  • 2 szegfűszeg
  • 1/4 zeller
  • babér
  • kakukkfű
  • rozmaring
  • 50 g vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • bors
  • sült vagy főtt burgonya
  • néhány petrezselyemlevél
  • luxemburgi mustár

Elkészítés

  1. Tegyük a füstölt tarját egy nagy, vízzel megtöltött fazékba, forraljuk fel, és lassú tűzön főzzük 10 percig, majd cseréljük ki a vizet. Ez a folyamat segít a füstölt sertésnyak sótartalmát csökkenteni.
  2. Ezután lassú tűzön 30 percig visszatesszük főni, majd hozzáadjuk az apróra vágott sárgarépát, póréhagymát, zellert, a fűszernövényeket és az egész hagymát, amelybe beleszúrtuk a két szegfűszeget. Másfél órán át főzzük így a húst alacsony lángon. A főzés közben keletkező habot folyamatosan szedjük le a lé tetejéről.
  3. Ezzel egy időben tegyük fel a babot is főni (hideg vízben és azt forraljuk fel). Addig főzzük, amíg a bab megpuhul. Ezután csöpögtessük le és tartsuk melegen.
  4. A szószhoz a vajat egy serpenyőben felolvasztjuk. Öntsük bele a lisztet, és keverjük addig, amíg csomómentes nem lesz. Ezután adjunk hozzá 2-3 merőkanállal a hús főzőlevéből levéből, és ezt is keverjük alaposan el. Adjuk hozzá a szószhoz a babot, és főzzük tovább 10 percig.
  5. Vegyük ki a húst az alapléből, majd vágjuk szeletekre. A szeleteket szedjük egy tányérra a szószos babbal. Köretnek sült vagy főtt burgonyát készítsünk, amit néhány szál petrezselyemmel díszíthetünk.

Jó étvágyat!

A többi ország egy-egy jellegzetes receptjét itt lehet megnézni.

Nyitókép: Getty Images

 

#Európa#ezt eszi európa#luxemburg#judd mat gaardebounen#sertés#burgonya#bab#nemzeti étel#recept#gasztro

Címlapról ajánljuk