2024. május 20. 20:21
Minden nemzet konyhájának megvannak a maga jellegzetes ételei, amelyeket érdemes megkóstolni, ha külföldre megyünk. Mi azonban most abban szeretnénk segíteni, hogy ezt utazás nélkül megtehessük. Receptsorozatunkban bemutatjuk, hogyan kell elkészíteni az Európai Unió országainak egy-egy nemzeti ételét. Ebben a részben lássuk Luxemburg kedvencét, íme a Judd mat Gaardebounen, vagyis a füstölt főtt sertéstarja.
Luxemburg nemzeti étele a Judd mat Gaardebounen. Ez a recept hagyományosan úgy készül, hogy a füstölt és sózott tarját (Judd) egy éjszakán át vízben áztatják, majd zöldségekkel és fűszerekkel, például babérlevéllel és szegfűszeggel megfőzik. A luxemburgi éttermekben hatalmas adagokban, babbal (Gaardebounen) és főtt burgonyával szolgálják fel. Mi most mutatunk egy gyorsabb módszert, hogy már ma az asztalra kerülhessen a sertésnyak.
Hozzávalók
- 2 kg füstölt tarja (Judd)
- 750 g friss szemes bab
- 2 póréhagyma
- 2 sárgarépa
- 2 hagyma
- 2 szegfűszeg
- 1/4 zeller
- babér
- kakukkfű
- rozmaring
- 50 g vaj
- 2 evőkanál liszt
- só
- bors
- sült vagy főtt burgonya
- néhány petrezselyemlevél
- luxemburgi mustár
Elkészítés
- Tegyük a füstölt tarját egy nagy, vízzel megtöltött fazékba, forraljuk fel, és lassú tűzön főzzük 10 percig, majd cseréljük ki a vizet. Ez a folyamat segít a füstölt sertésnyak sótartalmát csökkenteni.
- Ezután lassú tűzön 30 percig visszatesszük főni, majd hozzáadjuk az apróra vágott sárgarépát, póréhagymát, zellert, a fűszernövényeket és az egész hagymát, amelybe beleszúrtuk a két szegfűszeget. Másfél órán át főzzük így a húst alacsony lángon. A főzés közben keletkező habot folyamatosan szedjük le a lé tetejéről.
- Ezzel egy időben tegyük fel a babot is főni (hideg vízben és azt forraljuk fel). Addig főzzük, amíg a bab megpuhul. Ezután csöpögtessük le és tartsuk melegen.
- A szószhoz a vajat egy serpenyőben felolvasztjuk. Öntsük bele a lisztet, és keverjük addig, amíg csomómentes nem lesz. Ezután adjunk hozzá 2-3 merőkanállal a hús főzőlevéből levéből, és ezt is keverjük alaposan el. Adjuk hozzá a szószhoz a babot, és főzzük tovább 10 percig.
- Vegyük ki a húst az alapléből, majd vágjuk szeletekre. A szeleteket szedjük egy tányérra a szószos babbal. Köretnek sült vagy főtt burgonyát készítsünk, amit néhány szál petrezselyemmel díszíthetünk.