EUEurópa

Komolyan szigorította az EU az autók környezetvédelmi szabályzását, aggódhatnak a dízelesek

rtl.hurtl.hu

2024. május 19. 21:48

Véglegesen jóváhagyták a nehézgépjárművek szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséről szóló rendeletet.

Az Európai Unió országai hétfőn véglegesen jóváhagyták a nehézgépjárművek szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséről szóló rendeletet, melynek révén 2040-től emissziómentessé válnak, írja a TASR hírügynökség. Az új rendelet kiterjeszti a már meglévőt, és mostantól minden új gyártmányú te-hergépjárműre is vonatkozik, beleértve a kisebb teherautókat és a városi buszokat.

A rendelet elősegíti, hogy az új gyártmányú, nehéz tehergépjárművek szén-dioxid-kibocsátása 2040-ig akár 90 százalékkal csökkenjen. Ez azt jelenti, hogy a gyártóknak a tehergépkocsik nagy részét teljesen szén-dioxid-mentesen kell majd értékesíteniük.

Ugyanakkor a teherautó-gyártóknak 2030-ig a korábban meghatározott 30 százalékos cél helyett 45 százalékkal, 2035-ig pedig 65 százalékkal szükséges csökkenteniük flottájuk károsgáz-emisszióját. 2030-ra az EU-ban értékesített új városi buszok 90 százalékának zéró kibocsátásúnak kell lennie, ami 2035-re 100 százalékra emelkedik. A módosított rendelet hatékonyságát és hatását az Európai Bizottság 2027-ben vizsgálja felül.

Az európai utakon jelenleg a legtöbb teherautó dízelmotorral működik. A nehéz tehergépjárművek az európai közúti közlekedés emissziójának 25 százalékáért felelősek, írja az Új Szó.

Nyitókép: Pixabay

#Európa#környezetvédelem#autó#benzin#dízel#rendelet#szén-dioxid#határidő#klímaváltozás

Címlapról ajánljuk