EUEurópa

Pár órával a kezdés után rendőrök jelentek meg, hogy leállítsák Orbánék brüsszeli rendezvényét

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. április 16. 13:29

Nem alakul jól a második brüsszeli NatCon: bár harmadjára találtak egy kis koncerttermet, ami befogadta a szélsőjobbos konferenciát, a rendőrség végül arra kérte a szervezőket, hogy állítsák le a rendezvényt.

Megjelent a rendőrség kedd délelőtt a második brüsszeli Nemzeti Konzervativizmus Konferencia új helyszínén, és felkérték a rendezőket, hogy állítsák le a rendezvényt, írja a Politico.

A részben a Mathias Corvinus Collegium brüsszeli irodája által szervezett, populista, szélsőjobbos fellépőkkel meghirdetett, euroszkeptikus, nemzeti konzervatív, kereszténynacionalista konferencia ellen az Antifasiszta Koordináció és az Emberi Jogi Liga indított harcot. A brüsszeli városvezetés és rendőrség a baloldali politikai szervezetek nyomására első körben pénteken elérte, hogy a NatCon-t ne az Európai Parlament közelében lévő Concert Noble rendezvényhelyszínen tartsák, majd hétfőn a Sofitel Hotel is hasonlóképp visszalépett.

Mint azt a nap folyamán korábban megírtuk, a szervezők az utolsó utáni pillanatban találtak egy harmadik helyszínt,  és kedden reggel 9-kor meg is kezdődött a konferencia egy harmadik helyszínen, a Saint-Josse-ten-Noode negyedben található, Claridge nevű kis koncertteremben. A Politico tudósítása szerint 

a brüsszeli rendőrség a kezdés után 2 órával jelent meg, és arról tájékoztatták a rendezőket, hogy a rendezvényt be kell fejezni.

A rendőrség szerint a helyi hatóságok a közrend megsértésének veszélye miatt döntöttek úgy, hogy mégsem lehet megtartani a kétnaposra tervezett eseményt. A rendőrség szerint ugyanis fennáll a veszélye, hogy ellentüntetők zavargásba kezdenek a környéken. Emir Kir, a negyed polgármestere ezzel kapcsolatban azt közölte a Politicóval, hogy úgy döntött, mindent megtesz a rendezvény bezáratása érdekében. Emir Kir negyed 1-kor azt írta Twitteren, hogy polgármesteri végzést adott ki a rendezvény betiltására. „Etterbeekben, Brüsszelben és Saint-Josse-ban nem látják szívesen a szélsőjobboldalt” – írta a politikus.

Anthony Gilland, az MCC brüsszeli irodavezetője a rendőrségnek azt mondta, hogy bíróságon támadják meg a kerületi polgármester tiltó határozatát.

Pár órával a kezdés után a belga rendőrség leállíttatta Orbánék brüsszeli rendezvényét
 Anthony Gilland beszél a rendezvényt leállíttató rendőrökkel – Fotó: Yves Herman / Reuters

Az Orbán Viktor egyik ideológusának számító Frank Füredi (azaz Füredi Ferenc) szociológus, az MCC brüsszeli irodájának igazgatója a Politicónak azt mondta, hogy „mindez olyan, mintha valami szánalmas diktatúra lenne”. Füredi szerint a belga hatóságok technikai eszközökkel próbálnak politikai lépéseket tenni: „Azt mondták a tulajdonosnak, ha nem húzza le a redőnyöket, akkor lekapcsolják az áramot.” A Politico cikke szerint a Claridge utcára néző kirakatain le is engedték a redőnyöket.

A Reuters tudósítása és a rendezvény Twittere szerint a délelőtti program java része lement, megtartotta beszédét az első nap sztárvendége, Nigel Farage. a brexit atyja is, sor került a két meghirdetett panelbeszélgetésre is, így színpadra léphetett többek között Gál Kinga, a Fidesz-KDNP EP-képviselője.


A rendezvény kedd délutáni programjában Suella Braverman volt brit belügyminiszter és Éric Zemmour, francia szélsőjobboldali politikus, a 2022-es elnökválasztás egyik jelöltje szerepel fő meghívottként. Mint az a Reuters tudósításából kiderült, az ebédszünet utánra kiírt programpontokat elkezdték megtartani, így előrehozták Suella Braverman beszédét is.

Pár órával a kezdés után a belga rendőrség leállíttatta Orbánék brüsszeli rendezvényét
Suella Braverman a színpadon – Fotó: Yves Herman / Reuters

Lisa O'Carroll, a Guardian brüsszeli tudósítója, aki a helyszínen van, először Twitteren azt írta, hogy a rendezvényt végül nem függesztették fel, a rendőrség nem záratta be a Claridge koncerttermét. Majd nem sokkal később már arról írt, hogy a szervezők fokozatosan mégis bezárják rendezvényt, és később megpróbálnak keresni szerdára egy újabb, negyedik helyszínt.


Úgy tűnik, hogy a keddi nap utolsó felszólalója Suella Braverman volt, ezután jelentette be Yoram Hazony, a konferencia fő szervezője, hogy fokozatosan el kell hagyni a rendezvény helyszínét: aki kimegy, már nem jöhet vissza, ugyanakkor arra biztatta a résztvevőket, hogy maradjanak, ameddig csak kedvük tartja:


A rendezvény Twitterén az olvasható, hogy a rendőrök nem engednek be senkit az épületbe, a bent lévők kijöhetnek, de nem térhetnek vissza. 

A 14:02-kor közzétett posztjuk szerint drámai a helyzet: a bent lévőknek fogyóban a vizük és az élelmük, mivel nem engedik be az ételfutárokat sem:


A hivatalos Twitter posztjai arról tanúskodnak, hogy bent tovább folytatódik a rendezvény a kiadott program szerint, így például Tóth-Bíró Zsófia, a Budapesten bejegyzett, angol nyelvű The European Conservative irodavezetője is elmondta beszédét:


Nigel Farage korábban, 13 óra körül hagyta el az épületet, aminek elkordonozott bejáratát ekkor már körülbelül húsz rendőr állta el. A brit euroszkeptikus politikus szemlátomást nem volt elégedett a kialakult helyzettel:

Pár órával a kezdés után rendőrök jelentek meg, hogy leállítsák Orbánék brüsszeli rendezvényét
 Fotó: Yves Herman / Reuters

A brit populista politikus távozóban arról beszélt, hogy szégyen, ami most Brüsszelben történt, és a békés politikai rendezvény betiltása minden korábbinál jobban megerősítette abban, hogy helyes döntés volt kilépni az Európai Unióból:


„Egész Brüsszel azon dolgozik, hogy elhallgattassa Orbán Viktort” – írta a fentiekkel kapcsolatban a Facebookon Menczer Tamás, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója, aki szerint a „háborúpártiak mindenáron el akarják hallgattatni a béke hangját, és bele akarnak nyomni bennünket a háborúba. Magyarország békéjének megőrzése folyamatos küzdelem, és ebben a küzdelemben csak a magyar emberek támogatásával lehetünk sikeresek!”

Fél órával Menczer posztja után, 14 óra 1 perckor a következő üzenet jelent meg Orbán Viktor Facebook-oldalán: „Brüsszel szintet lépett. Ha valaki kiáll a béke mellett, azt egyszerűen betiltják. Nincs mese, június 9-én kell elmondanunk, hogy nem kérünk a háborúból!”


Az eredeti tervek szerint Orbán Viktor szerdán délelőtt 11-kor szólal fel, majd beszélget Yoram Hazonyval, a jeruzsálemi Herzl Intézet vezetőjével, a konferenciát szervező Edmund Burke Alapítvány konzervatív agytröszt egyik elnökével. Szerda délután Mateusz Morawiecki, a tavalyi lengyel parlamenti választásokon vesztes jobboldali populista Jog és Igazságosság (PiS) párt egykori miniszterelnöke lép színpadra, amennyiben a rendezvény szerdán is folytatódik.

Nyitókép: REUTERS/Yves Herman

#Európa#natcon#orbán viktor#mathias corvinus collegium#brüsszel

Címlapról ajánljuk