EUEurópa

Nem látják szívesen Brüsszelben Orbánék brüsszelező konferenciáját

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. április 15. 13:10

Az utolsó pillanatban új helyszínt kellett keresni a második brüsszel NatCon-nak, a javarészt magyar szervezésű, euroszkeptikus, nemzeti konzervatív, kereszténynacionalista, szélsőjobboldali konferenciának, ahol szerdán Orbán Viktor lesz az egyik veztérszónok.

Mint arról múlt hét pénteken az rtl.hu is beszámolt, április 16-án és 17-én tartják a második brüsszeli Nemzeti Konzervativizmus Konferenciát (National Conservatism Conference, NatCon).

A jelenleg érvényes program szerint az eseménynek kedden három fő felszólalója lesz:

  • Nigel Farage, a brexit atyja, aki miután euroszkeptikus politikusként megbukott, valóságshowhősnek állt, ahol a többiek aztán azonnal elkezdték őt csúfolni a brexit miatt;
  • Suella Braverman, brit bevándorlásellenes konzervatív politikus, az Európai Unióból való kilépésért felelős egykori parlamenti helyettes államtitkár, aki először Liz Truss rövid életű kormányának volt rövid ideig belügyminisztere, majd Rishi Sunak kormányában is hasonló pozíciót töltött be, tavaly novemberi leváltásáig,
  • Éric Zemmour, francia szélsőjobboldali politikus, a 2022-es elnökválasztás egyik jelöltje, a nagy európai lakosságcsere elméletével ismertté vált összeesküvéselmélet-hívő.

Szerdán két húzónév szerepel a programban:

  • Orbán Viktor délelőtt 11-kor szólal fel, majd beszélget Yoram Hazony-val, a jeruzsálemi Herzl Intézet vezetőjével, a konferenciát szervező Edmund Burke Alapítvány konzervatív agytröszt egyik elnökével
  • Időközben kiderült, hogy a szervezőknek sikerült felkérni Lengyelországból Mateusz Morawieckit, a tavalyi parlamenti választásokon vesztes jobboldali populista Jog és Igazságosság (PiS) párt egykori miniszterelnökét, aki délután 3-kor lép színpadra.

Az euroszkeptikus, nemzeti konzervatív, kereszténynacionalista, szélsőjobbos konferenciát a Edmund Burke Alapítvány mellett javarészt magyar kormányközeli intézetek szervezik, köztük sokmilliárd forintos állami támogatásból működő Mathias Corvinus Collegium (MCC) szakkollégium brüsszeli irodája.

Múlt hét pénteken este, cikkünk megjelenése után érkezett a hír, hogy a Concert Noble konferenciaközpont visszalépett, nem adnak helyet a NatCon megrendezésének. A The Brussels Times cikke szerint a szélsőjobbos konferenciát az Antifasiszta Koordináció és az Emberi Jogi Liga nevű belga politikai szervezetek nyomására mondták le a Concert Noble tulajdonosai.

Mathias Corvinus Collegium brüsszeli irodája (MCC Brussels) szombaton kiadott egy közleményt, ami szerint 

Brüsszel törölni akarja a NatCon-t, de a szólásszabadság győzni fog

A közlemény szerint a Concert Noble-t működtető cég, az Edificio biztonsági okokra hivatkozva, valamint Philippe Close főpolgármester javaslatára mondta le a rendezvényt.

Az MCC Brussels leszögezte, hogy a megfélemlítési kampány ellenére a NatCon meg lesz tartva egy új helyszínen. Hogy hol, azt később közlik majd.

Orbán Viktor egyik ideológusának számító Frank Füredi (azaz Füredi Ferenc) szociológus, az MCC brüsszeli irodájának igazgatója – aki maga is részt vesz a konferencia kedd esti VIP vacsoráján – azt közölte, hogy ami az elmúlt néhány napban történt, a szólásszabadság és az európai politikai véleménynyilvánítás válságát jelképezi. Frank Füredi szerint

totális tragédia, hogy Brüsszel, az Európai Unió legközepe tárt karokkal fogadja az eltörlés kultúráját.

MCC Brussels szerint a brüsszeli lépés az amerikai forgatókönyvet követi, ahol hasonló módon, biztonsági okokra hivatkozva törölnek eseményeket, konferenciákat intoleráns csoportok, az „antifák” nyomására.

Az MCC Brussels ügyvédi felszólítást küldött a főpolgármester irodájának, hogy a szükséges rendőri erők mozgósításával biztosítsa a rendet a NatCon ideje alatt és szavatolja a résztvevők biztonságát.

Egy nappal a kezdés előtt még nem nyilvános, hogy hol lép majd fel Nigel Farage és Orbán Viktor. Az esemény új helyszíne a szervezők legutóbbi közlése szerint valahol az Európai Parlament közelében lesz, de egyelőre nem adtak meg pontos címet, Twitteren azt írták, hogy azt később közlik majd a résztvevőkkel:


A NatCon egyébként nem csak konferencia, de adománygyűjtő esemény is egyben, emlékeztet a The Brussels Times: 20 ezer euróért (csaknem 8 millió forint) olyan VIP-jegyet lehet rá váltani, amely egy asztalhoz ültet a rendezvény fontos résztvevőivel, de 10, 5, 2 és ezer eurós jegyek is kaphatók. A szervezők több mint ötszáz vendégre számítanak.

Nyitókép: Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón 2020. július 21-én – Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

#Európa#orbán viktor#matthias corvinus collegium#natcon#brüsszel#euroszkeptikus

Címlapról ajánljuk