EUEurópa

Uniós vezető: Reális veszély van egy fokozott intenzitású, hagyományos háborúra Európában

rtl.hurtl.hu

2024. április 9. 21:39

Josep Borrell szerint Oroszország katonai képességei egyre veszélyesebbek.

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szerint reális veszély van egy fokozott intenzitású, hagyományos háborúra Európában – szemlézte a Financial Timest a Portfolio.

Borrell szerint Oroszország katonai képességei egyre veszélyesebbek, valamint Moszkva fokozta az Ukrajnán kívül is – Moldova és Grúzia térségében is nőtt az orosz katonai jelenlét. Az uniós diplomata szerint az ukrajnai konfliktus rávilágított arra, hogy az EU nem fektetett elegendő pénzt a védelmi készültsége fokozásába, így most égető szűkség van a hadiipari beruházásokra. Borrell azt javasolta, hogy egy új uniós finanszírozási eszközre van szükség ennek az „egzisztenciális válságnak” a kezelésére.

A német védelmi minisztérium április 4-én azt közölte, hogy nagy valószínűséggel a kalinyingrádi exklávé területén van az a nagy teljesítményű orosz rádiólétesítmény, amely az utóbbi hetekben, hónapokban a balti térségben tapasztalt, a GPS-navigációt érintő zavarok sorozatáért felelős. Márciusban Carsten Breuer német vezérkari főnök arról beszélt, hogy Oroszország öt-nyolc éven belül képes lesz háborút indítani NATO-tagországok ellen.

Nyitókép: Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztoságpolitikai főképviselője nyilatkozik a sajtó képviselőinek az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülése után a világszervezet New York-i székházában 2024. március 12-én. – Fotó: MTI/EPA/Justin Lane

#Európa#josep borrell#európai unió#háború#oroszország

Címlapról ajánljuk