Külföld

Német vezérkari főnök: Oroszország öt-nyolc éven belül képes lesz háborút indítani NATO-tagországok ellen

rtl.hurtl.hu

2024. március 22. 17:45

Carsten Breuer tábornok Németország rakétavédelmi rendszerének gyors kiépítésére szólított fel.

A német hadsereg vezérkari főnöke, Carsten Breuer tábornok az ország rakétavédelmi rendszerének gyors kiépítésére szólított fel az Oroszországból érkező potenciális fenyegetések miatt, erről ő maga beszélt a Funke médiacsoportnak adott interjúban, amely pénteken jelent meg.

„Öt-nyolc évünk van. Ez idő alatt létre kell hoznunk egy rakétavédelmi rendszert. Nincs más választási lehetőség” – mondta Breuer az MTI tudósítása szerint.

Úgy gondoljuk, hogy Oroszország öt-nyolc éven belül képes lesz háborút indítani NATO-tagországok ellen. Addigra Németországnak is olyan helyzetben kell lennie, hogy egy ilyen támadást elháríthasson

 – fejtette ki a parancsnok, hozzátéve, hogy a támadás történhet „a teljes hadszíntéren keresztül – a kibertámadásoktól a drónokon át a rakétákig.”

Breuer véleménye szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök nem titkolja szándékait a Nyugatra vonatkozóan, de szerinte egy nyugati ország elleni támadás jelenleg a legrosszabb forgatókönyv.

A parancsnok visszautasította azokat a németországi kijelentéseket az ukrajnai konfliktusról, amelyek egy befagyasztott háborús állapot megengedéséről szólnak.

„Egy háború befagyasztása azt feltételezi, hogy ezt a helyzetet elfogadják mindkét oldalon. Aligha van olyan befagyasztott konfliktus a világon, amely ne lángolt volna újra fel. A jelenlegi katonai helyzet miatt Ukrajnában a háború befagyasztása sem lehetségesnek, sem célszerűnek nem tűnik” – mondta Breuer.

A vezérkari főnök kitért arra is, hogy Olaf Scholz kancellár 2022 februárjában, az ukrajnai háború kitörését követően – szakítva addigi biztonságpolitikájával – jelentősen növelte a védelmi kiadásokat, valamint 100 milliárd eurót különített el a német hadsereg számára.

Breuer szerint az elkülönített pénzeszközök 80 százalékát már lekötötték, és a tervek szerint ez év végéig teljes mértékben lekötik.

Jelenleg nehéz időszakon megyünk keresztül. Az anyagok nagy részét már megrendeltük, de még nem érkezik olyan ütemben a csapatokhoz, mint ahogy azt szeretném

 – fejtette ki Breuer, aki a 100 milliárd eurós finanszírozásra kezdeti befektetésként tekint.

„Stabilizálnunk kell a védelmi kiadásokat. A védelmi költségvetésnek hosszú távon a GDP 2 százalékán kell maradnia” – mondta az interjúban.

Nyitókép: Carsten Breuer vezérőrnagy, a német hadsereg új főszemlélője a berlini védelmi minisztériumnál tartott beiktatási ünnepségén 2023. március 17-én. – Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

 

#Külföld#oroszország#németország#nato#rakétavédelmi rendszer#carsten breuer

Címlapról ajánljuk