EUEurópa

EP-választás: Deutsch Tamás győzelemre készül

rtl.hurtl.hu

2024. április 7. 8:14

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-listavezetője szerint a kormánypárt országos elnöksége „győztes csapatot” akart összeállítani a június 9-i európai parlamenti választásra.

Győzelemre készülnek a június 9-i európai parlamenti választáson és alázattal fordulnak az előttük álló feladatokhoz – jelentette ki az MTI beszámolója szerint Deutsch Tamás a Kossuth rádióban vasárnap reggel.

A Fidesz európai parlamenti listavezetője szerint a kormánypárt országos elnöksége „győztes csapatot” akart összeállítani az EP-választásra. Hozzátette, a Fidesz és a KDNP a lista összzeállításánal abból indult ki, hogy az előttük álló EP-ciklus talán a legnehezebb, a legkeményebb lesz, hiszen vélekedése szerint soha annyi „brutális erejű támadás” nem érte Magyarországot és a magyar szuverenitást, mint amire az elkövetkező években számítani lehet.

Deutsch Tamás szerint kedvező választási eredmény és a potenciális partnerek együttműködési készségének megléte esetén van esély arra, hogy egy „nagy, akár egységes jobboldali, konzervatív, szuverenista frakció jöhet létre az EP-ben a Fidesz és a KDNP részvételével”. Ursula von der Leyen esetleges újraválasztásáról úgy fogalmazott: szinte kizártnak látja az egyetértés lehetőségét a huszonhét állam és kormányfő között abban, hogy az Európai Bizottság jelenlegi elnökét egyhangúlag támogassák.

Mint arról beszámoltunk, a napokban rántották le a leplet a Fidesz-KDNP 2024-es európai parlamenti listájáról, amin sok új név szerepel. Köztük van például Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárkamara elnöke és Szekeres Pál olimpiai bronzérmes vívó. Szembetűnő, hogy a 2019-es EP-listájukról (és egyben a jelenlegi, 13 fős EP-frakcióból) mindössze heten szerepelnek az új listán, és közülük ketten (Kósa Ádám és Tóth Edina) nem valami előkelő helyen. Azt korábban már lehetett sejteni, hogy olyan rutinos politikusaik is elbúcsúznak Brüsszeltől, mint Hidvéghi Balázs, aki pár hete jelentette be: a Fidesz főpolgármester-jelöltjének, Szentkirályi Alexandrának lesz a kampányfőnöke.

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-listavezetőjét nemrég az RTL Híradó kérdezte Magyar Péter hangfelvételéről, aki szintén arra készül, hogy megméretteti magát az EP-választáson:

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

 

#Európa#európai parlamenti választás 2024#ep-választás#fidesz#fidesz-kdnp#EP-lista#ep-listavezető#deutsch tamás

Címlapról ajánljuk