EUEurópa

A magyarok ellenzik leginkább Ukrajna uniós csatlakozását

rtl.hurtl.hu

2024. április 5. 13:37

Az Ipsos/Euronews 18 tagállamban végzett felmérése szerint Magyarországon a megkérdezettek 54 százaléka ellenzi, és mindössze 18 százaléka támogatja Ukrajna uniós csatlakozását.

A magyarok ellenzik leginkább Ukrajna EU-csatlakozását – derül ki az Ipsos által az Euronews megbízásából 18 uniós tagállamban végzett felmérésből, amely közel 26 ezer ember megkérdezésével készült.

A közvélemény-kutatás szerint átlagosan a megkérdezettek 45 százaléka támogatja Ukrajna csatlakozását az Európai Unióhoz, 35 százalékuk nyíltan ellenzi, további 20 százalékuk nem tud választ adni a kérdésre. A bővítést leginkább a nemrég NATO-taggá lett Finnországban támogatják, ott jóformán tízből heten szeretnék, ha Ukrajna az EU tagja lenne. Őket követi Portugália és Spanyolország, ahol szintén elsöprő többség (68 százalék) támogatja Ukrajna csatlakozását. A felmérésből emellett az derül ki, hogy a vizsgált tagállamok közül

Magyarországon ellenzik leginkább, hogy Ukrajna az EU tagja legyen. A megkérdezettek 54 százaléka ellenzi, és mindössze 18 százalékuk támogatja.

A bizonytalanok aránya is kiemelkedő, a szlovák válaszadók (30 százalék) után a magyarok tudtak legkevésbé állást foglalni ebben a kérdésben (28 százalék). Az is szembetűnő, hogy más Ukrajnával szomszédos tagállamok, például Lengyelország és Románia is lelkesen fogadják a tervet, a megkérdezett lengyelek és románok több mint fele támogatja, hogy az oroszok által megtámadott ország tagja legyen az Európai Uniónak. 

Magyarország után Szlovákiában és Csehországban támogatják legkevésbé Ukrajna EU-tagságát 24, illetve 29 százalékkal.

Érdekesség, hogy Franciaország annak ellenére, hogy Emmanuel Macron elnök nyíltan kiállt Kijev mellett Oroszországgal szemben, szintén azon tagállamok közé tartozik, ahol a legerősebb az Ukrajna csatlakozásával szembeni ellenállás – mindössze tízből három francia támogatja a tervet.

Orbán nem szavazta meg, de nem is vétózott

Az európai uniós tagállamok állam- és kormányfői a tavaly decemberi brüsszeli EU-csúcson adtak zöld jelzést a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez Ukrajnával és Moldovával. Ez volt az a történelmi jelentőségű ülés, amelyről Orbán Viktor a német kancellár javaslatára kávézni, így távollétében döntöttek Ukrajna és Moldova csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről. 

A teremben maradt 26 uniós vezető egyhangúlag támogatta a folyamat elindítását.

Orbán Viktor később az állami rádióban azt mondta: inkább hagyta a többieket, hogy „egyedül” döntsenek, ezért ment ki a teremből. Az uniós vezetők hatalmas sikernek nevezték a döntést, a Kreml szóvivőjét viszont a magyar miniszterelnök kiállása nyűgözte le.


Idén márciusban pedig zöld utat kapott Bosznia-Hercegovina is, amiről Charles Michel, az Európai Tanács elnöke számolt be. Az EU további bővítéséhez vezető döntés apropójából az RTL Híradója Brüsszelben interjút készített Kira Rudik ukrán parlamenti képviselővel, aki egyebek mellett arról beszélt, hogy Ukrajna minden feltételt teljesített ahhoz, hogy az EU tagja lehessen, és Orbán Viktor az orosz elnök érdekeit szolgálja, amikor blokkolja a csatlakozást.

Nyitókép (illusztráció): Pixabay

 

#Európa#ukrajna#eu-csatlakozás#felmérés#ipsos#magyarország#orbán viktor#eu-bővítés#európai unió

Címlapról ajánljuk