Belföld

Zelenszkij elárulta, miről beszélt Orbán Viktorral: békecsúcsra hívta meg őt

rtl.hurtl.hu

2024. május 8. 19:44

A beszélgetés tartalmáról Orbán Viktor sajtófőnöke nem számolt be, Zelenszkij Twitteréről lehetett megtudni, mi volt a téma.

Beszámolt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is Orbán Viktorral való telefonos tárgyalásáról, ám ő azt is elárulta, hogy miről volt szó. Korábban a miniszterelnök sajtófönöke csak annyit közölt, hogy a két vezető áttekintette „a magyar-ukrán kapcsolatok minden fontos elemét. A tárgyalás kiemelt témája a háború és béke kérdése volt.”

Zelenszkij posztjában most azt írta: „Hosszú és fókuszált telefonbeszélgetést folytattam Orbán Viktorral, és meghívtam a békecsúcsra. Magyarország álláspontja fontos számunkra, hogy közelebb kerüljünk a békéhez, és megerősítsük közös regionális biztonságunkat”.

Arról is írt, hogy Ukrajna érdeke a jószomszédi viszony, valamint az együttműködés a kereskedelem, energia és logisztika terén. Azt írta: „Biztos vagyok abban, hogy Ukrajna gyors EU-csatlakozása hasznára lesz mindkettőnk államának”.

Az ukrajnai békecsúcsot június 15-16-án tartják Svájcban, ahová számos nemzet kormányán kívül még a pápát is meghívták. A konferencia témái között lesz az is, hogyan lehetne konkrét lépéseket tenni az oroszok bevonásába a békefolyamatokba.

Nyitókép: MTI / Európai Tanács

#Belföld#ukrajna#Volodimir Zelenszkij#orbán viktor#meghívás#béke#csúcs#svájc

Címlapról ajánljuk