Külföld

Korrupcióval gyanúsították meg az ukrán mezőgazdasági minisztert

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. április 23. 14:12

Mikola Szolszkij mezőgazdasági miniszter egy 2,7 milliárd forintot érő földterület évekkel ezelőtti adásvételével kapcsolatban keveredett gyanúba. A politikus áll a vizsgálat elé.

Az ukrán korrupcióellenes ügynökség gyanúsítottként kezeli Mikola Szolszkij mezőgazdasági minisztert egy több mint 7 millió dollár értékű állami földterület illegális megszerzésével kapcsolatos nyomozásban, jelentette kedden a Reuters ukrán sajtóértesülésekre hivatkozva.

A miniszter a sajtóértesülésekre reagálva elmondta, hogy a vádak egy 2017-2018 közötti ügyre vonatkoznak, amikor ügyvédként dolgozott, és ebben a minőségében vett részt egy állami tulajdonú vállalatok és magánszemélyek közti vita rendezésében.

„Maximális nyitottságot garantálok az igazság megállapításához, de erre nincs szükség - minden adat a bűnüldöző szervek rendelkezésére áll, az érintett felek bizonyítékait és érveit pedig a bíróságok vizsgálják” – közölte Szolszkij.

Az Ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Iroda korábban azt közölte, hogy egy jelenlegi miniszter 291 millió hrivnya (7,35 millió dollár, 2,7 milliárd forint) értékű állami föld illegális megszerzésében érintett, mint gyanúsított.

A közleményben nem nevezték meg Szolszkijt, de azt írták, hogy a gyanúsított az ukrán parlament mezőgazdasági bizottságának volt egykor az elnöke. Ezt a tisztséget Szolszkij töltötte be, mielőtt 2022 márciusában mezőgazdasági miniszter lett. Az Ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Iroda szerint a politikus egy másik, 190 millió hrivnya értékű föld törvényellenes megszerzésének kísérletében is érintett.

Szolszkij 2022 márciusi kinevezése óta felügyelte az háború sújtotta ukrán gabonaipart. Ha a nyomozó hatóságok a gyanút alaposnak találják, Szolszkij lehet az első miniszter Volodimir Zelenszkij elnök kormányában, akit korrupciós ügyben vád alá helyezhetnek és elítélhetnek.

Nyitókép: European Commission

#Külföld#ukrajna#korrupció#mezőgazdasági miniszter

Címlapról ajánljuk