2024. március 16. 12:29
Minden nemzet konyhájának megvannak a maga jellegzetes ételei, amelyeket érdemes megkóstolni, ha külföldre megyünk. Mi azonban most abban szeretnénk segíteni, hogy ezt utazás nélkül megtehessük. Recepsorozatunkban bemutatjuk, hogyan kell elkészíteni az Európa országainak egy-egy nemzeti ételét. Az első részben lássuk Ausztria kedvencét, íme a Käsespätzle, vagyis az osztrák sajtos nokedli.
Mi lehet jobb a sajtnál? Erre egyetlen helyes válasz létezik: az olvasztott sajt. Így nem csoda, hogy a Käsespätzle vezeti a legkedveltebb osztrák ételek rangsorát. Ropogósra pirított hagymával és friss fűszernövényekkel díszítve a Spätzle-nek tulajdonképpen a finom szó szinonimájaként kellene szerepelnie a szótárban.
Hozzávalók
- 250 g liszt
- 3 tojás
- 5 g só
- kb. 50 ml langyos víz
- Vaj
- 2 fej hagyma
- 150 g reszelt vagy morzsolt fűszeres sajt
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítése
- A lisztet, a tojást és a sót vízzel összekeverjük, hogy tésztát kapjunk. Itt fontos, hogy ne használjunk túl sok vizet. Ezután a tésztát szitán keresztül, vagy szaggató segítségével forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk, akárcsak a nokedlit. Amint a víz tetejére emelkednek a kész tésztadarabok, még egy percig főzzük, majd leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük.
- Ezután kockára vágjuk az egyik fej hagymát, majd egy felhevített serpenyőben vajat olvasztunk, amiben világosbarnára pirítjuk. Adjuk hozzá az elkészült tésztát, majd finoman pirítsuk meg az összes hozzávalót.
- Végül hozzáadjuk a masszához a reszelt sajtot, és addig főzzük, amíg a sajt nyúlósra nem olvad. A Spätzle-t sóval és borssal ízesítjük, majd extra adag pirított hagymával és apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk.
Jó étvágyat!
Nyitókép: Getty Images