EUEurópa

Ezt eszi Európa: így készítsd el az osztrákok kedvencét, íme a Käsespätzle receptje

rtl.hurtl.hu

2024. március 16. 12:29

Minden nemzet konyhájának megvannak a maga jellegzetes ételei, amelyeket érdemes megkóstolni, ha külföldre megyünk. Mi azonban most abban szeretnénk segíteni, hogy ezt utazás nélkül megtehessük. Recepsorozatunkban bemutatjuk, hogyan kell elkészíteni az Európa országainak egy-egy nemzeti ételét. Az első részben lássuk Ausztria kedvencét, íme a Käsespätzle, vagyis az osztrák sajtos nokedli.

Mi lehet jobb a sajtnál? Erre egyetlen helyes válasz létezik: az olvasztott sajt. Így nem csoda, hogy a Käsespätzle vezeti a legkedveltebb osztrák ételek rangsorát. Ropogósra pirított hagymával és friss fűszernövényekkel díszítve a Spätzle-nek tulajdonképpen a finom szó szinonimájaként kellene szerepelnie a szótárban.

Hozzávalók

  • 250 g liszt
  • 3 tojás
  • 5 g só
  • kb. 50 ml langyos víz
  • Vaj
  • 2 fej hagyma
  • 150 g reszelt vagy morzsolt fűszeres sajt
  • 1 csokor petrezselyem

Elkészítése

  1. A lisztet, a tojást és a sót vízzel összekeverjük, hogy tésztát kapjunk. Itt fontos, hogy ne használjunk túl sok vizet. Ezután a tésztát szitán keresztül, vagy szaggató segítségével forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk, akárcsak a nokedlit. Amint a víz tetejére emelkednek a kész tésztadarabok, még egy percig főzzük, majd leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük.
  2. Ezután kockára vágjuk az egyik fej hagymát, majd egy felhevített serpenyőben vajat olvasztunk, amiben világosbarnára pirítjuk. Adjuk hozzá az elkészült tésztát, majd finoman pirítsuk meg az összes hozzávalót.
  3. Végül hozzáadjuk a masszához a reszelt sajtot, és addig főzzük, amíg a sajt nyúlósra nem olvad. A Spätzle-t sóval és borssal ízesítjük, majd extra adag pirított hagymával és apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk.

Jó étvágyat!

Nyitókép: Getty Images

 

#Európa#ezt eszi európa#ausztria#recept#käsespätzle#sajt#nemzeti étel#osztrák

Címlapról ajánljuk