EUEurópa

Ursula von der Leyen azt ígérte, hogy nem fog együttműködni a szélsőjobboldallal

rtl.hurtl.hu

2024. február 21. 17:21

Bármi lesz az európai uniós választás eredménye, a jobbközép nem hagyná „Putyin barátainak”, hogy hatalmi tényezővé váljanak.

Ursula von der Leyen szerint „Putyin barátainak” nincs helye egy demokratikus Európában, ezért nem fog együttműködni szélsőséges pártokkal, függetlenül attól, hogy hány szavazatot kapnak a júniusi európai parlamenti választásokon.

Mint korábban írtuk, Ursula von der Leyen újabb ciklusra készül az Európai Bizottság élén, de ehhez a választás után új összetétellel felálló Európai Parlamentnek kell őt megválasztani az uniós végrehajtó testület vezetésére. A Guardian szerint azonban szerdán közölte, hogy csak Európa-párti, NATO-párti és Ukrajna-párti erőkkel működik együtt, akik „világosan támogatják demokratikus értékeinket”.

A közvéleménykutatások szerint több tagállamban, így Németországban, Franciaországban és Olaszországban is a szélsőséges és populista pártok jelentős erősödésére lehet számítani. Azonban Ursula von der Leyen és a jobbközép Európai Néppártot vezető Manfred Weber kijelentette: függetlenül attól, hogy mekkora kihívást jelentenek ezek a pártok, nem fogják engedni, hogy hatalmi tényezőkké váljanak.

Von der Leyen szerint minden európai választás változást hoz a pártok és politikai nézetek összetételében, ő pedig azokkal akar együttműködni, akik a demokráciát védelmezik az euroszkeptikusokkal szemben, és „a mi értékeinket Putyin barátaival szemben”.

A Guardian arra is kitér, hogy eközben a német szélsőjobboldali AfD párt vezetője, Tino Chrupulla arról beszélt, hogy elviselhetetlennek találja, amilyen mértékben Vlagyimir Putyint hibáztatják az ellenzéki Alekszej Navalnij haláláért. „Az emberek gyilkosságról és hasonlókról beszélnek, pedig nem is tudunk semmit, még nyomozás sem indult”, közölte.

Matteo Salvini olasz miniszterelnökhelyettes, a szélsőjobboldali Liga párt vezetője hasonló nyilatkozatot tett, szerinte „az orosz orvosokra és bírókra” tartozik, hogy megállapítsák, mi okozta Navalnij halálát egy szibériai büntetőtáborban.

A kijelentésre reagálva Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője emlékeztetett, hogy Olaszország is elfogadta a tagállamok közös nyilatkozatát, amely Putyint és orosz tisztviselőket tesz felelőssé Navalnij haláláért, és azt kérte a tagállami tisztviselőktől, hogy igazodjanak országuk hivatalos álláspontjához.

Nyitókép: REUTERS/Liesa Johannssen

#Európa#európai unió#ep-választás#szélsőjobboldal#ursula von der leyen#európai bizottság

Címlapról ajánljuk