EUEurópa

Orbán kampányol ellene, Ursula von der Leyen újrázna az Európai Bizottság élén

rtl.hurtl.hu

2024. február 19. 7:39

A német kereszténydemokraták konzervatívabb politikát várnak tőle támogatásukért cserébe, a Fidesz pedig pénzt.

A Politico hírlevelében megjelent értesülés szerint Ursula von der Leyen újabb ciklusra készül az Európai Bizottság élén. Hétfőn Berlinben ülésezik a Kereszténydemokrata Unió (CDU), ami őt fogja jelölni a tisztségre, és délután fél 1-kor sajtótájékoztatón tesznek erről bejelentést.

Ám a Politico mindehhez hozzáteszi, hogy Ursula von der Leyen újrázását az sem garantálja, ha az Európai Néppárt (az a pártcsalád, amelynek a CDU is tagja) szerez többséget a júniusi európai parlamenti választáson. Az uniós vezetők hoznak majd valódi döntést arról, hogy jelölik-e, az esélyei azonban jók. Miközben Oroszország háborút vív Ukrajna ellen, Donald Trumpnak esélye van a visszatérésre és előretör a szélsőjobboldal az EU-ban, a vezetők stabilitásra törekszenek és biztos kézre vágynak.

A CDU a támogatásáért cserébe elvárja, hogy Ursula von der Leyen konzervatív politikai célokra összpontosítson: a zöld megállapodás helyett beszéljen többet a gazdaságról, a migrációról és a védelmi politikáról. Az Európai Bizottság elnöke szombaton közölte, hogy három héten belül védelmi ipari stratégiával áll elő a testület, és kitért arra is, hogy a következő Európai Bizottságban védelmi biztosi posztot is létrehozna.

Az előző EP-választást követően Ursula von der Leyennek mindössze kilencfős többsége volt az Európai Parlamentben, így került a bizottság élére. Megválasztását a Fidesz politikusai is támogatták, tavaly viszont arról lehetett olvasni, hogy újbóli támogatását az EU-s pénzek megérkezéséhez kötné a magyar kormánypárt. Ursula von der Leyen ellen plakátkampányt is indított a Fidesz-kormány, Orbán Viktor pedig Soros-embernek nevezte az Európai Bizottság elnökét.

Európai parlamenti képviselők viszont azért ostorozzák Ursula von der Leyent, mert szerintük az Európai Bizottság pénzzel szerelte le Orbán Viktort az ukrán EU-csatlakozás ügyében.


Nyitókép: Sven Hoppe/picture alliance via Getty Images

#Európa#ursula von der leyen#európai bizottság#ep-választás

Címlapról ajánljuk