EUEurópa

Tízből kilenc európai támogatja az EU humanitárius segélyezését

rtl.hurtl.hu

2024. február 11. 18:15

Az Eurobarométer reprezentatív, uniós szintű felmérése szerint tízből kilenc európai polgár fontosnak tartja, hogy az EU humanitárius segélyezést finanszíroz.

Az uniós polgárok 91 százaléka szerint fontos, hogy az EU humanitárius segélyezési tevékenységeket finanszírozzon – derült ki az Európai Bizottság által pénteken Brüsszelben közzétett Eurobarométer-felmérésből.

Az uniós szintű, reprezentatív közvélemény-kutatás szerint a legnagyobb arányban Portugáliában, Görögországban, Cipruson, Máltán, Szlovéniában és Írországban tartják fontosnak az EU humanitárius támogatásait – írja az MTI. A válaszadók 83 százaléka „büszke” arra, hogy az Európai Unió a humanitárius segélyek fő adományozói közé tartozik.

A felmérés a következő megállapításokat teszi:

  • tízből hét uniós állampolgár szerint a humanitárius segítségnyújtás hatékonyabb, ha azt az EU koordinálja, míg a válaszadók közel negyede úgy véli célravezetőbbnek, ha az egyes uniós tagállamok külön-külön nyújtják;
  • tízből közel kilenc európai úgy gondolja, hogy az EU-nak meg kellene tartania a humanitárius segítségnyújtásra fordított kiadások jelenlegi szintjét, vagy többet kellene befektetnie, míg a válaszadók kevés, mindössze 8 százaléka szerint kellene ezekre a célokra kevesebbet fordítani;
  • a megkérdezettek 54 százaléka szerint az egészségügyi segítségnyújtásnak kellene prioritást élveznie, 48 százaléka az élelmiszer-segélyezést, 44 százaléka pedig az éghajlatváltozással összefüggő katasztrófák következményeinek enyhítését emelte ki.

„Az uniós szolidaritásnak – az EU egyik alapvető értékének – ez a konkrét megnyilvánulása különös jelentőséggel bír erőfeszítéseink szempontjából. Különösen azért, mert soha nem láttunk még ilyen mértékű humanitárius szükségleteket világszerte” – kommentálta a felmérést Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Európa#humanitárius segély#eurobarométer#felmérés#közvélemény-kutatás

Címlapról ajánljuk