Belföld

Publicus: A magyarok nagy többsége támogatja a svéd NATO-csatlakozást

rtl.hurtl.hu

2024. február 20. 6:22

A magyarok közel kétharmada támogatja Svédország csatlakozását a NATO-hoz a Publicus felmérése szerint. Még a fideszesek körében is többen támogatják, mint nem. 

A magyarok közel kétharmad támogatná Svédország csatlakozását a NATO-hoz, és csak 13 százalék utasítja azt el – derült ki a Publicus felméréséből, amit a Népszavának készítettek. A közvélemény-kutatás kedden közzétett eredményei szerint a Fidesz-KDNP-sek közül is többen látnák szívesen az új tagot a szervezetben (38 százalék), mint ahányan nem (29 százalék).

Svédország NATO-csatlakozásához már csak Magyarország akadályozza, miután január végén Törökország is ratifikálta az skandináv ország csatlakozását. Orbán Viktor akkor telefonon ígérte meg a NATO főtitkárának, hogy szorgalmazni fogja az Országgyűlésnél: az első adandó alkalommal ratifikálják Svédország NATO-csatlakozását.

A Népszavának készített felmérés adatai szerint a magyarok 58 százaléka szerint hátrányos Magyarország számára, hogy a parlament akadályozza a svéd csatalakozást, bő harmada szerint pedig nagy mértékű presztízsveszteség Orbán Viktor számára az, hogy Magyarország az utolsó, amely jóváhagyja a svéd tagságot. További 22 százalék pedig kis tekintélyvesztésnek tartja ezt.

A Fidesz-KDNP szavazóinak 25 százaléka szerint hátrányos Magyarország számára, hogy a parlament akadályozza a svéd csatlakozást, 36 százalék szerint viszont előnyös (27 nem tudta, vagy nem akart válaszolni a kérdésre). A kormánypártiak körében a kérdezettek 28 százaléka vélte úgy, hogy emiatt kisebb-nagyobb presztízsveszteséget kénytelen elkönyvelni a kormányfő – írta a Népszava.

Nyitókép: Chris J Ratcliffe/Getty Images

#Belföld#svédország#nato-csatlakozás#felmérés#közvélemény-kutatás

Címlapról ajánljuk