EUEurópa

Orbán Viktor biztosan kapott valamit cserébe a szavazatáért a biztonságpolitikai szakértő szerint

rtl.hurtl.hu

2024. február 1. 14:38

Az általunk megkérdezett biztonságpolitikai szakértő azt mondta: ha a magyar miniszterelnök vétózott volna az 50 milliárdos ukrajnai segélycsomagról, akkor végleg meghiúsul a régóta várt Orbán-Zelenszkij találkozó, és az ukránok nyílt ellenségként könyvelik el Magyarországot.

„Szigorúan Ukrajna szempontjából borzasztó jó hír. Ez a pénz elsősorban az ukrán gazdaságra, kormányzati kiadásokra megy. Nem kifejezetten védelmi célokra, hanem ez az ukrán állam likviditási problémáit tudja egy kicsit kezelni” – magyarázta az Ukrajnának szánt segélycsomagról az rtl.hu érdeklődésére Kaiser Ferenc biztonság- és védelempolitikai szakértő.

Mint arról beszámoltunk, az unió 27 tagállamának vezetői megállapodtak abban, hogy Ukrajna 2027-ig 50 milliárd eurót kap az uniós költségvetésből.

Magyarország ezzel feladta a megállapodás elleni blokádját. Emlékezetes, hogy decemberben Orbán Viktor kiment kávézni, így nem akadályozta meg, hogy Ukrajna uniós tagjelölti státuszt kapjon, ám a pénzügyi támogatási csomagot akkor megvétózta. Az elmúlt napokban viszont olyan hírek láttak napvilágot, miszerint az Európai Unió továbbra is visszatartja majd a Magyarországnak járó uniós forrásokat, ha megvétózza az Ukrajnának szánt segélycsomagot.


„Hálás vagyok Charles Michelnek és az EU többi vezetőjének, hogy létrejöhetett ez az 50 milliárd eurós hitelkeret” – így reagált az uniós döntésre Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Hozzátette, fontos, hogy a döntést az összes uniós tagállam támogatta, ami az Európai Unió egységét bizonyítja, és ez a pénz legalább olyan fontos Ukrajnának, mint a katonai támogatás és az Oroszországgal szembeni szankciók.

Orbán Viktor biztosan kapott engedményeket. Valamit biztosan elért, ez vélhetően napokon belül ki fog derülni. A nagy kérdés az, hogy ez miként hat a svéd NATO-tagságra. A kettő elvileg nem függ össze, de valójában dehogyisnem

– állítja a biztonságpolitikai szakértő.

„Ezen a találkozón nem lesz semmilyen tárgyalás a NATO-ról” – ezt mondta Ulf Kristersson svéd miniszterelnök csütörtökön az EU-csúcsra tartva. Törökország már megszavazta a svédek NATO-tagságát, így Magyarország lesz az utolsó tagállam, amely elfogadhatja a csatlakozási kérelmet. 

Kaiser Ferenc nem biztos abban, hogy javítja az ukrán-magyar kapcsolatokat az a tény, hogy Orbán Viktor nem vétózott. Úgy véli, Szijjártó Péter ukrajnai látogatása fontosabb volt ebből a szempontból, és még fontosabb egy Orbán-Zelenszkij-találkozó – már ha valamikor megtörténik. „Az ukrajnai támogatás megszavazása bizonyára utóbbit is közelebb hozhatja.

Ha vétózott volna a magyar miniszterelnök, akkor vélhetően nem kerül sor az Orbán- Zelenszkij-találkozóra, és az ukránok nyílt ellenségként könyvelik el Magyarországot

– fogalmazott a szakértő.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozóján Brüsszelben 2024. február 1-jén. Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

#Európa#eu-csúcs#ukrajna#támogatás#orbán viktor#vétó#ukrajnai háború#biztonságpolitikai szakértő#Kaiser Ferenc

Címlapról ajánljuk