EUEurópa

Pert fontolgat az EP, amiért feloldották Magyarország blokkolt uniós támogatásainak egy részét

rtl.hurtl.hu

2024. január 16. 16:24

Ötpárti határozatban szólították fel a jogi bizottságot a vizsgálatra.

Ötpárti határozatban szólították fel az Európai Parlament képviselői a testület jogi bizottságát, hogy vizsgálja meg: az Európai Bizottság jogszerűen szabadított-e fel 10,2 milliárd eurót a Magyarországnak elkülönített felzárkóztatási támogatásokból. Azért kérik a jogi elemzést, mert pert fontolgatnak az Európai Bizottság ellen a döntés miatt.

A Népszavához és a Szabad Európához eljutott javaslatot kereszténydemokrata, szocialista, liberális, zöldpárti és szélsőbaloldali képviselők jegyzik. Ha mind az öt frakció megszavazza a javaslatot, akkor az várhatóan simán átmegy az EP-n.

Az Európai Bizottság tavaly decemberben döntött úgy, hogy elérhetővé teszi a felzárkóztatási támogatások egy részét, indoklásuk szerint a magyar kormány teljesítette az elvárt igazságszolgáltatási reformokat. A mostani javaslat szerint azonban még mindig nem független az igazságszolgáltatás Magyarországon. A szerzők azt írták:

Mivel az elfogadott intézkedések nem nyújtanak elegendő biztosítékot a politikai befolyással szemben, és megkerülhetők, vagy nem megfelelően alkalmazhatók.

Hozzátették: Magyarországon továbbra sincsenek megfelelő ellenőrzési mechanizmusok és közbeszerzési eljárások az uniós költségvetés védelmére. Szerintük a döntés ellentétes azzal is, hogy egy tavalyi bizottsági értékelés szerint sem teljesül minden jogállamisági feltétel. Még a következőket tudatták a szövegben:

  • Elítélik a kormány rutinszerű vétózgatását.
  • Aggódnak a közelgő soros magyar elnökség miatt.
  • Akár bizalmatlansági indítványt is kezdeményezhetnek.

A héten került az Európai Parlament elé a finn Petri Sarvamaa petíciója is, amely célja, hogy elvegye Magyarország szavazati jogát az Európai Tanácsban. A képviselővel készült interjúnkat itt tudja elolvasni. A jogállamisági követelmények teljesítetlenségével az RTL Híradó is foglalkozott.


Nyitókép: Pier Marco Tacca / Getty Images

#Európa#európai parlament#támogatás#jogállamiság#bíróság#igazságszolgáltatás#orbán viktor

Címlapról ajánljuk