EUEurópa

Januártól kezdődhet a komposztálható háztartási hulladékok külön gyűjtése

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. december 15. 6:36

A gyűjtésre szolgáló kukát a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. biztosítja a biohulladékok elkülönített gyűjtését vállalóknak.

Januártól megkezdődik a háztartási biohulladék, vagyis a konyhai zöldhulladék és élelmiszer-hulladék széles körű elkülönített gyűjtése, közölte a környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár az MTI-vel.

A Magyar Közlönyben csütörtökön megjelent kormányrendelet szerint a háztartások külön az erre a célra rendszeresített „hulladékgyűjtő edényzetben” gyűjthetik önkéntesen a konyhai zöldhulladékot (nyers zöldség- és gyümölcsmaradék, kávézacc, teafű, fűszerek, gyógynövények, tojáshéj) és a konyhai élelmiszer-hulladékot (hulladékká vált konyhai ételt és élelmiszert).

Az 559/2023. (XII. 14.) számú kormányrendeletben az áll, hogy

„a biológiailag lebomló hulladékot a hulladékbirtokos a képződés helyén, kizárólag erre a célra rendszeresített hulladékgyűjtő edényzetben elkülönítetten és a környezet veszélyeztetését kizáró módon, önkéntesen gyűjti.”

Valamint:

„a koncessziós társaság (...) külön e célra rendszeresített hulladékgyűjtő edényzetet biztosít a hulladékbirtokos részére a konyhai zöldhulladék és a konyhai élelmiszer-hulladék gyűjtésére.”

A gyűjtésre szolgáló hulladékgyűjtő edényzetet, valamint a biohulladék átvételét, gyűjtését és elszállítását a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. biztosítja, közölte ezzel kapcsolatban Raisz Anikó államtitkár.

A koncessziós társaság tehát elsősorban házhoz menő gyűjtést vezet be, de emellett lehetőség lesz a biohulladékot a kijelölt hulladékgyűjtő pontokon, és a későbbiekben a társaság vagy koncesszori alvállalkozó által üzemeltetett hulladékgyűjtő udvaron is leadni. A kerti zöldhulladék (gallyak, lehullott lomb, stb.) átvétele az eddigi megszokott rend szerint folytatódik.

Az államtitkár emlékeztetett: júliustól az új koncessziós modellben a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. végzi a hulladékgazdálkodást. Ezzel együtt a brüsszeli elvárásoknak megfelelően bevezették a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert, amelyben a környezetszennyező termékek gyártóinak „a szennyező fizet” elve alapján fizetniük kell a termékeik után képződő hulladék gyűjtéséért, elszállításáért és kezeléséért. 

Ennek keretében a jövő évtől kötelező visszaváltási díjas rendszer működik majd Magyarországon, hogy a PET-palackok 90 százalékos visszaváltási arányát sikerüljön elérni.

Nyitókép: Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images

#Európa#hulladékgazdálkodás#komposztálható#hulladék

Címlapról ajánljuk