Belföld

Hadházy Ákos: Néhány nap múlva megtörténik az évtized legnagyobb neres panamája

rtl.hurtl.hu

2023. június 27. 8:24

„Ugye megvan mindekinek, hogy a szemét mekkora üzlet?" – teszi fel a kérdést.

 

„Miután a hulladéktörvénybe nem sikerült beleírni, háborús rendeletben szabályozta egészen bizarr módon a fémkereskedők sorsát a kormány. Már csak néhány nap, és a MOL ölébe hull a teljes hulladék biznisz, de még az utolsó napokban is reszelget nekik a kormány a szabályozáson” – írja friss Facebook-bejegyzésében Hadházy Ákos.

A független képviselő szerint a „teljes hulladékbiznisz lenyúlása” nyugodtan nevezhető „az évtized legnagyobb panamájának". 

Hadházy kitér a részletekre is: „A legutolsó hetek törvénytervezetében még benne volt, hogy egyrészt az eddigi fémkereskedők csak olyan fémeket vehetnek át, amelyek nem tartoznak a hulladéktörvény hatálya alá (tehát nem kerül automatikusan és ingyen a MOL tulajdonába). De azt, hogy ezek milyen fémek, azt nem írja le a jogszabály, hanem a fémkereskedőnek «»ránézésre« kell megállapítania, hogy az adott darab fém a MOL automatikus tulajdonába kerül-e ingyen (!), vagy átveheti-e a kereskedő pénzért" – írja. 

Hadházy szerint „ennél is durvább, hogy a szabály betartása úgy történik majd, hogy a MOL megkéri a NAV-ot, hogy időszakonként tartson ellenőrzést a fémkereskedőnél, és ezért egymillió forint/nap díjat fizet ellenőrzésenként”. És ezt – írja a képviselő – az állam „indokolt költségként” ismeri el, azaz a MOL beépítheti a hulladékszállítás díjába.

Hadházy kiemeli: „ezek valamilyen baki folytán nem mentek át törvényként, ezért most a kormány az orosz agresszió okozta vészhelyzetre hivatkozva rendeli el ugyanazt”.

 

Nyitókép: Hadházy Ákos / Facebook

#Belföld#hulladék#biznisz#mol#orbán viktor#NER#hernádi zsolt

Címlapról ajánljuk