Gazdaság

Januártól indul a kötelező visszaváltás, 50 forint lesz az egyszerhasználatos csomagolások díja

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 29. 21:22

A cél az, hogy minél fenntarthatóbban készüljenek a termékek, és hatékonyabb legyen a hulladék begyűjtése.

Egységesen 50 forint lesz az egyszeri felhasználásra alkalmas csomagolások visszaváltási díja a januárban induló kötelező visszaváltási rendszerben – erről az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államititkára beszélt pénteken.

A kötelező visszaváltási rendszer meghatározott űrtartalmú fém, üveg és műanyag palackokra és dobozokra vonatkozik, és koncessziós társaság működteti a gyártók és kereskedők együttműködésével. A 400 négyzetmétert meghaladó eladótérrel rendelkező élelmiszer-értékesítőknek és forgalmazóknak az 1000 főnél nagyobb népességű településeken kötelező átvételt írnak elő.

A többször használható csomagolások visszaváltási díját a gyártók határozzák meg – mondta el Raisz Anikó, aki arra is kitért, hogy az új koncessziós rendszerben mintegy 4,5 millió tonna hulladékot kezelnek. A cél a körforgás kialakítása, szeretnék, ha mindenki abban lenne érdekelt, hogy a termékek minél fenntarthatóbban készüljenek.

Az európai uniós célértékek alapján a települési hulladékoknál 2030-ig meg kell duplázni az újrafeldolgozási arányt, ehhez szükség van arra, hogy minél hatékonyabban be lehessen gyűjteni a hulladékot, és minél többet fel lehessen újra használni – magyarázta az államtitkár.

Nyitókép: iStock / Getty Images Plus

#Gazdaság#hulladék#fenntarthatóság#visszaváltás

Címlapról ajánljuk