Uniós pénzből fejlesztik a hulladékkezelést a HomokhátságonMórahalom fideszes polgármestere közölte, hogy a hulladék szállításához nyolc gépjárművet vásárolnak és beszereznek rakodógépet is.
EUEurópa

Uniós pénzből fejlesztik a hulladékkezelés rendszerét a Homokhátságon

rtl.hurtl.hu

2023. november 17. 12:39

Mórahalom fideszes polgármestere közölte, hogy a hulladék szállításához nyolc gépjárművet vásárolnak és beszereznek rakodógépet is. 

Uniós támogatással fejlesztik a hulladékkezelés rendszerét a Homokhátság déli részén, a csaknem nettó 4,3 milliárd forintos beruházás célja, a hulladék mennyiségének csökkentése, az újrahasznosítás arányának növelése – írja az MTI a fideszes polgármester Nógrádi Zoltán közlése alapján.

A beruházást bemutató mórahalmi rendezvényen a politikus azt mondta, a fejlesztés költségeiből 3,852 milliárd forintot fedez hazai és uniós támogatás.

A fejlesztés részeként Mórahalmon 1200 tonna éves kapacitású válogatóművet alakítanak ki, valamint lehetőség nyílik a meglévő átrakó állomás fejlesztésére, bálatároló létrehozására, egy 1650 négyzetméteres csarnoképület építésére, melyből 150 négyzetméter szociális épületrészként funkcionálhat. Az érintett 14 településen bevezetik a „három kukás rendszert”, vagyis a lakosság külön gyűjti a kommunális, valamint a papír-, műanyag és fémhulladékot, illetve a zöld hulladékot. A háztartásoknak ezért több mint 35 ezer hulladékgyűjtő edényt osztanak ki, a településeken elhelyeznek 37 konténert, a hulladék szállításához nyolc gépjárművet vásárolnak és beszereznek rakodógépet is.

Fejlesztik a jelenlegi mórahalmi és a kisteleki hulladékkezelő-telepeket, további hét településen újrahasználati-központokat alakítanak ki, ezekben azokat az eszközöket gyűjtik össze, melyek még működőképesek és mások számára használhatók. Gondoskodnak a hulladékkezelés során keletkező csurgalékvíz összegyűjtéséről és kezeléséről is

– ismertette a fejlesztés részleteit a polgármester, aki hozzátette, hogy a projekt fontos része a szemléletformálás, a környezettudatos megközelítés további erősítése.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Európa#hulladékgazdálkodás#fejlesztés#unió#forrás#pénz

Címlapról ajánljuk