Gazdaság

Olcsóbban veszi át a Mol, felére csökkent a hasznosított hulladék mennyisége Magyarországon,

rtl.hurtl.hu

2023. október 27. 13:01

Két hónap alatt 108 ezer tonnányi hulladék tűnt el a rendszerből.

Az új hulladékhasznosítási rendszer júliusi indulása óta a 2022-höz képest júliusban 82, augusztusban 42 százalékkal kevesebb hulladékot hasznosítottak Magyarországon. Két hónap alatt 108 ezer tonnányi hulladék tűnt el a rendszerből – írta a G7.

Az összes kezelt hulladék mennyisége még augusztusban is 46 százalékkal maradt el a 2022-es havi átlagtól, 52 százalékkal a 2023-as év első felének havi átlagától, így a felére esett vissza a hulladékkezelési tevékenység. 

Jelentősen csökkent az akkumulátor- és a gumihulladék hasznosítása is. 

A G7 szerint a tizedére eső akkumulátor-hasznosítás fő oka, hogy a Mol fele annyit fizet azért, ha leadják, mint korábban. Az átvevőhelyek száma is töredékére esett. Így jó eséllyel az erdőben vagy a kommunális hulladékban köt ki az akkumulátorok java része.

A MOHU (Mol Hulladékgazdálkodási Zrt.) a hazai hulladékgazdálkodás java részét egy koncesszió részében kapta meg 35 évre. A feladatuk a vállalati és a lakossági, főként csomagolási hulladék begyűjtése, az újrahasznosítható anyagok eladása, ugyanakkor nem minden tartozik hozzájuk, például az építési hulladékokkal történő gazdálkodás nem.

A visszagyűjtött hulladékok hasznosításában bekövetkező visszaesésnek több oka is lehet:

  • Egyrészt kevesebbet tudott a MOHU begyűjteni, mert sokkal kevesebb céggel tudott szerződni, mint ami korábban a hazai hulladékok begyűjtését végezte.
  • Másrészt az értékesítésre is kevesebb partnerrel és lassan szerződtek.
  • A hulladékot sokkal alacsonyabb áron veszik át, hiába kapnak többszörös forrást a rendszer üzemeltetésére.
  • A cég saját bevallása szerint is akadozott az informatikai rendszere, nem sikerült a kezdésre jól működő rendszereket létrehozni.

Még a saját terveiket sem tudták tartani: az első két hónapban 39 százalékkal gyűjtöttek be kevesebbet a tervezettnél. 

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Made Nagi/MTI/EPA

#Gazdaság#mohu#hulladék#koncesszió

Címlapról ajánljuk