Gazdaság

Ezekben a városokban indulhat januártól a konyhai ételhulladék és zöldhulladék szelektív gyűjtése

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. december 18. 20:49

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. két ütemben tervezi bevezetni a háztartási biohulladék szelektív gyűjtését.

Elvileg januártól kezdődik a háztartási biohulladék, vagyis a konyhai zöldhulladék és élelmiszer-hulladék széles körű elkülönített gyűjtése. A Magyar Közlönyben múlt hét csütörtökön megjelent kormányrendelet szerint a háztartások külön az erre a célra rendszeresített „hulladékgyűjtő edényzetben” gyűjthetik önkéntesen a konyhai zöldhulladékot (nyers zöldség- és gyümölcsmaradék, kávézacc, teafű, fűszerek, gyógynövények, tojáshéj) és a konyhai élelmiszer-hulladékot (hulladékká vált konyhai ételt és élelmiszert).

A konyhai ételhulladék és zöldhulladék átvétele, gyűjtése és elszállítása a MOHU Zrt. feladata lesz. Bár a rendelet szerint hamarosan indul az új szelektív gyűjtési program, az RTL Híradójának érdeklődésére MOHU-nál a múlt héten még nem tudták megmondani, hogy a gyakorlatban hogyan zajlik majd a biohulladék gyűjtése.


A társaság erre hétre ígért részleteket, és hétfőn meg is jelent a cég honlapján egy friss közlemény, amiből kiderül, hogy a MOHU két ütemben tervezi bevezetni a háztartási biohulladék szelektív gyűjtését.

A MOHU első ütemben 2024. januárjától 14 városban indítja el ezt a szolgáltatást:

Budapest, Miskolc, Debrecen, Székesfehérvár, Szolnok, Kecskemét, Cegléd, Zalaegerszeg, Békéscsaba, Nagykanizsa, Tatabánya, Kaposvár, Gyula, valamint Békés társasházi övezeteiben.

Első körben a MOHU 188 000 darab 5 literes gyűjtőedényt és 14 524 darab 120 literes kukát biztosít a megfelelő elkülönített gyűjtés érdekében. A házhoz menő gyűjtés 2024-ben 460 000 embert érint.

A Telex cikke szerint a MOHU illetékesei egy hétfői háttérbeszélgetésen elmondták, hogy januártól nem egész Budapesten, csak a XI. és XXI. kerületben indul majd a program.

A második ütem 2025-ben indul majd a többi megyeszékhelyen és a nagyobb városokban, 1,5-2 millió lakos bevonásával. Az ígéretek szerint 2025 végére a nagyvárosi környezetben teljes lesz a begyűjtés, de a kistelepülések, főként a falvak kimaradhatnak ebből, mivel a kormányrendelet úgy fogalmaz, hogy ott kell bevezetni a rendszert, ahol az gazdaságilag racionálisan megvalósítható.

Nyitókép: RTL Híradó

#Gazdaság#szelektív hulladékgyűjtés#biohulladék#mohu#mol

Címlapról ajánljuk