EUEurópa

Több megoldást is találtak a vörösiszap újrahasznosítására magyar cégek

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. december 7. 13:51

A vörösiszapot nagy mennyiségben lehet használni a betongyártásban, és tele van értékes fémekkel is. 

Egy öttagú magyar konzorcium mintegy ötévnyi kutatómunkával új technológiát fejlesztett ki a bauxitmaradvány (vörösiszap) újrahasznosítására egy uniós projektben. Az így készült betontermékek gyártása már el is elkezdődött, tájékoztatta az MTI-t Penk Márton, a konzorciumot vezető Martin Metals Kft. ügyvezető igazgatója.

Az 1,48 milliárd forint összértékű K+F fejlesztéshez egymilliárd forintos uniós támogatást nyertek el.

A projektben részt vevő három cég – Golder Zrt., Geovol Kft., Martin Metals Kft. –, illetve a Bay Zoltán Nonprofit Kft., és a Pannon Egyetem az ajkai tározókban lerakott vörösiszapban található ásványi nyersanyagok kinyerési lehetőségeit kutatta, hogy hasznosítási eljárásokat, technológiákat és eszközöket fejlesszenek ki.

Vörösiszapból építőipari termék

A projekt eredményeként számos eljárást és két termelő technológiát dolgoztak ki, illetve berendezést létesítettek.

A Martin Metals Kft., mint a másodnyersanyagok újrahasznosításával foglakozó egyik legnagyobb magyar cég, már jóval a 2010-es vörösiszap katasztrófa előtt elkezdett foglalkozni a bauxitmaradvány felhasználásának lehetőségével, amelyből csak Magyarországon mintegy 50 millió tonna áll rendelkezésre.

A bauxitmaradványt nagy mennyiségben lehet használni a betongyártásban. A belőle készült adalékanyag jelentősen javítja és növeli a beton élettartalmát és kiváltható vele a kavics és homok mintegy harminc százaléka.

Ajkán, ez egykori timföldgyár egyik épületében idén elkészültek a gyorskötő cement gyártására szolgáló berendezés telepítésével és elkezdődött a kísérleti gyártás.

Inotán idén szeptemberben indult el a vörösiszap betonadalékként történő hasznosítása, az ide telepített gyártósor mintegy félmilliárd forintos beruházásból valósult meg. Jelenleg mintegy évi nyolcezer tonna bauxitmaradvány feldolgozására van engedélyük, de ezt bővíteni szeretnék

Az Inotán előállított betontermékekkel az építőipar területén igyekeznek piacot szerezni, de először el kell fogadtatni a vevőkkel a termék terrakotta színét. A vörösiszap felhasználásával készült friss beton is teljesen megfelel az előírt szabványoknak.

Lehet benne titán és szkandium is

A vörösiszapból jelentős mennyiségű vas-oxidot is ki lehet nyerni, amely a vasérc helyettesítésére is alkalmas. 

A vörösiszapban olyan értékes ritkafémek is vannak, mint a titán vagy a szkandium, és felhasználható kerámiai- és kötőanyagipari termékek előállítására is.

A Pannon Egyetem laboratóriumi vizsgálati a vörösiszap termésnövelő hatásait is vizsgálták, a kutatók szerint azt a talajminőség javítására is fel lehet használni.

Nyitókép: Nik Wheeler/Corbis via Getty Images

#Európa#vörösiszap#kutatás#uniós támogatás

Címlapról ajánljuk