Életmód

Egy új kutatás szerint jót tehet a kapcsolatnak, ha a másik az exére gondol

rtl.hurtl.hu

2024. január 16. 15:52

A Kansasi Egyetem pszichológusai szerint az előző partner iránti nosztalgia motivációt szolgálhat arra, hogy valaki ápolja az új párkapcsolatát is.

Noha elsőre azt hihetnénk, nagyon nem tesz jót egy kapcsolatnak, ha a másik fél folyton az exére gondol, a Kansasi Egyetem pszichológusai ennek éppen az ellenkezőjére jutottak. Azt találták, hogy a régi szerelem emléke javíthatja az új szerelmi viszonyt.

A tudósok a European Journal of Social Psychology című szaklapban publikálták kutatásukat, melynek eredményeiről a hvg.hu számolt be. A néhány száz felnőtt jelentkezővel végzett több kísérletükből az derült ki, hogy

az előző partner iránti nosztalgia erősítheti azt a motivációt, hogy valaki igyekezzen ápolni az új párkapcsolatot is.

A meglepő eredményekre a kutatók feltételezése szerint az lehet a magyarázat, hogy így az emberek a korábbi pozitív érzéseket átviszik az aktuális partnerre. A nosztalgikus emlékek hatására az alanyok úgy érezték, időközben érettebbé váltak, valamint úgy látták, hogy jobb kapcsolatra képesek. Ez persze azt is jelentheti, hogy

ha valakinek az előző viszonya nem volt felhőtlen, akkor a nosztalgiázásnak sem lesz kedvező hatása. 

A kansasi kutatók szerint az emlékek akkor tehetnek rosszat, ha akörül forognak, hogy az előző szerelem jobb volt, és a mostani a nyomába sem ér. De ez sincs kőbe vésve: arra is van példa, hogy valakinek mintaként szolgál az előző kapcsolata, ami segítheti az új együttlét alakulását.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Életmód#kutatás#Kansas#egyetem#pszichológusok#párkapcsolat#nosztalgia

Címlapról ajánljuk