EUEurópa

Az Európai Bizottság szerint ferdít a magyar kormány a Pfizer-per ügyében

rtl.hurtl.hu

2023. december 7. 8:35

Nem „rendelt” vakcinákat a bizottság, hanem keretszerződéseket írt alá azok beszerzéséről.

Nem „rendelte” az Európai Bizottság a Covid-19 elleni oltóanyagot, hanem a tagállamokkal folytatott egyeztetések nyomán keretszerződéseket írt alá a gyógyszercégekkel a beszerzésről. Ezt mondta Stefan De Keersmaecker bizottsági szóvivő a Népszavának. Arra reagált, hogy a magyar kormány szerint feleslegesen rendelt be annyi vakcinát az Európai Bizottság.

A Pfizer és a BioNTech azért perelte be Magyarországot egy belga bíróságon, mert 2022 novemberében a kormány bejelentette, hogy az orosz-ukrán háború miatt nem fizetik ki a 60 millió eurós árat hárommillió Pfizer-BioNTech vakcináért.

De Keersmaecker szerint a a pandémia idején minden fontos döntést az úgynevezett irányító testület hozott, amelyben valamennyi uniós ország és a biztosi kollégium képviseltette magát, tehát nem érdemes a magyar kormánynak rájuk mutogatnia.

A lap szerint később Magyarország változtatni akart a Pfizerrel kötött szerződésén, ám végül a módosítást nem írta alá, így a korábbi megállapodás maradt érvényben, és az abban foglaltak kötelezik most is.

Korábban a kormány az RTL Híradóval azt közölte: a vakcinákat feleslegesen nagy mennyiségben kényszerítették a tagállamokra.


Nyitókép: Christophe Gateau / picture alliance via Getty Images

#Európa#európai bizottság#pfizer#magyarország#vakcina#per#rendelés#keretszerződés

Címlapról ajánljuk