Belföld

Hárommillió adag vakcina miatt perli a Pfizer és a BioNTech a magyar kormányt

rtl.hurtl.hu

2023. december 5. 17:32

A Politico szerint Magyarország nem vett át hárommillió adag vakcinát a szerződött mennyiségből.

Hárommillió adag koronavírus elleni vakcina miatt perelte be a magyar kormányt a Pfizer és a BioNTech – írja a Politico a birtokában lévő bírósági irat nyomán. A Pfizer megerősítette a brüsszeli portálnak, hogy folyamatban van az eljárás, amely egy belgiumi bíróságon kezdődött idén januárban.

Az iratok szerint a magyar kormány tavaly novemberben értesítette a Pfizert, hogy az ukrajnai háború miatt nem kívánja átvenni és kifizetni a 60 millió eurónyi (22,8 milliárd forint) oltóanyagot, amelyre szerződött. Hasonló okból perelte be a gyártó Lengyelországot is, amely tavaly áprilisban 60 millió adag oltást nem vett át, arra hivatkozva, hogy az Ukrajnából érkező menekültek ellátása pénzügyi terhet jelent az országnak.

A Politico emlékeztet, hogy a két ügy mellett más eljárások is folyamatban vannak az uniós vakcinabeszerzésekhez kapcsolódóan. Romániában az ügyészek kezdeményezték Florin Cîțu korábbi miniszterelnök és két volt egészségügyi miniszter mentelmi jogának felfüggesztését, azzal vádolva őket, hogy túl sok koronavírus elleni vakcinát szereztek be, amivel több mint egymilliárd euró kárt okoztak az államnak.

Frédéric Baldan belga lobbista pedig az Európai Bizottság elnöke ellen tett büntetőfeljelentést annak érdekében, hogy nyilvánosságra kerüljenek azok az üzenetek, amelyeket Ursula von der Leyen a Pfizer vezérigazgatójával, Albert Bourlával váltott, mielőtt az EU megállapodott 1,1 milliárd adag koronavírus elleni vakcina beszerzéséről.

Az Európai Ügyészség októberben ugyancsak vizsgálatot jelentett be az uniós vakcinabeszerzések kapcsán, de nem részletezték, hogy mi után nyomoznak.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

#Belföld#pfizer#koronavírus#per#vakcina

Címlapról ajánljuk