EUEurópa

A fosszilis energiahordozók kivezetéséről beszélt az uniós biztos a dubaji klímacsúcson

rtl.hurtl.hu

2023. december 6. 18:05

A globális felmelegedés visszaszorítása mellett a COP28 elnöke, Szultan al-Dzsaber is kiállt, ám ő egyben egy nagy olajvállalat elnöke is, ami miatt nem bíznak benne a környezetvédők.

Az Európai Unió éghajlatpolitikáért felelős biztosa szerint a Dubajban zajló klímacsúcsnak „a vég kezdetét” kell jelentenie a fosszilis energiahordozókra nézve – számol be az AP hírügynökség. Wopke Hoekstra az ENSZ 28. éghajlatváltozási konferenciájának (COP28) első hetét összefoglaló sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az EU magasabbra akarja tenni a lécet a tárgyalások során.

Tudósok, aktivisták és ENSZ-tisztviselők is többször elismételték, hogy a világnak ki kell vezetnie a szén, az olaj és a földgáz használatát, ami az ember okozta felmelegedésért legnagyobb részben felelős, de a COP28-on létrejövő megállapodásoknak szinte egyhangúaknak kell lenniük.

„Több mint 190 résztvevő van jelen a COP28-on, és mindannyiuknak bele kell egyezniük a fosszilis energiahordozók kivezetésébe”, figyelmeztetett Hoekstra.

A károsanyag-kibocsátás visszafogása a tárgyalások központi kérdése, miután az államoknak el kell dönteniük, hogyan igazítsák saját klímavédelmi célkitűzéseiket a párizsi egyezményben meghatározott célokhoz.

A COP28 elnöke, Szultan al-Dzsaber egyben az Abu Dhabi Nemzeti Olajtársaság vezetője. Ő azt mondta, hisz a tudományban és arra összpontosít, hogy a felmelegedést másfél fokra szorítsák az iparosodás előtti időkhöz mérten. Korábban ugyanő arról is beszélt, hogy a fosszilis energiahordozók kivonása elkerülhetetlen.

Teresa Ribera spanyol miniszterelnök-helyettes, a soros európai uniós elnökség vezetője azt mondta, al-Dzsabertől azt várják, hogy vezetőként járjon elöl egy ambiciózus megállapodás megszületésében, ami történelmi fordulópontot jelent ebben a kritikus évtizedben. Al-Dzsaberre környezetvédők és tisztviselők is nyomást gyakorolnak az olajiparban betöltött szerepe miatt, ami kritikusai szerint szemben áll a klímavédelmi célkitűzésekkel – emlékeztet az AP.

Nyitókép: Dominika Zarzycka/NurPhoto via Getty Image

#Európa#európai unió#cop28#klímaváltozás#klímacsúcs

Címlapról ajánljuk