EUEurópa

Betiltja az EU az eladatlan ruhák megsemmisítését

rtl.hurtl.hu

2023. december 5. 18:29

Brüsszel meg akarja fékezni a környezetkárosító termelési gyakorlatokat.

Az Európai Parlament és az uniós tagállamok kedden megállapodtak arról, hogy a ruházati áruházláncok számára megtiltják az eladatlan ruhák és cipők megsemmisítését – írja a Deutsche Welle.

A portál megjegyzi, hogy az élelmiszeripar, a lakhatás és a közlekedés után a textilipar környezeti hatása a negyedik legnagyobb Európában. Az elfogadott szabályozás az Európai Bizottság azon célkitűzéséhez kapcsolódik, hogy tartósabb, könnyebben javítható és újrahasznosítható termékek kerüljenek forgalomba, ezzel is csökkentve az energia- és vízfelhasználást.

Alessandra Moretti európai parlamenti képviselő szerint ideje véget vetni a bolygónkra, az egészségünkre és a gazdaságra is káros gyakorlatnak. Az Európai Bizottság a ruházati cikkeken kívül más termékekre is kiterjesztheti majd a megsemmisítés tilalmát, emellett előírhatja azt is, hogy környezetkímélőbbé tegyék a bútorok, autógumik, mosószerke, festékek, vegyszerek és más termékek előállítását. Az árukhoz egy „digitális termékútlevelet” is csatolni kell, ami egy QR-kód is lehet, amivel a vásárlók tájékozott döntést hozhatnak. 

A nagyvállalatok két év, a középvállalkozások hat év türelmi időt kapnak, hogy megfeleljenek a szabályoknak, míg a kisvállalkozások egyes előírások alól kivételt kapnak. A Deutsche Welle megjegyzi, hogy az egyes termékekre vonatkozó részletes követelményeket még nem véglegesítették és a megállapodást a tagállamoknak hivatalosan is jóvá kell hagyniuk, de arra számítanak, hogy ez csak formalitás lesz.

Nyitókép (illusztráció): Spencer Platt/Getty Images

#Európa#európai unió#textilipar#ruházat

Címlapról ajánljuk