EUEurópa

Uniós diplomata: Orbán Viktor miatt az Európai Tanács ülése „egyike lesz a legnehezebbeknek”

rtl.hurtl.hu

2023. december 1. 7:11

Az EU vezetői történelmi döntésekre készülnek a Tanács decemberi ülésén: ötvenmilliárd eurós segélyt juttatnának Ukrajnának, valamint az ország uniós csatlakozásáról döntenének. Ezt készül blokkolni a magyar miniszterelnök.

Az Európai Tanács következő ülése „egyike lesz a legnehezebbeknek” Orbán Viktor miatt – írta a Politico egy magas rangú európai uniós diplomatára hivatkozva. Egy uniós tisztségviselő pedig a lapnak úgy fogalmazott, hogy „egy jelentős krízis felé tartunk”. 

Az egyik fő akadály Orbán Viktor fenyegetése, hogy blokkol minden Ukrajnának szánt uniós segélyt, valamint Ukrajna csatlakozását az unióhoz – írta a Politico. Erről a témáról a magyar miniszterelnök szokásos pénteki rádióinterjújában is sokat beszélt.

Az EU vezetői történelmi döntésekre készülnek a Tanács decemberi ülésén: ötvenmilliárd eurós segélyt juttatnának Ukrajnának, valamint az ország uniós csatlakozásáról döntenének. 

A Politico megjegyzi, hogy Orbán fenyegetéseit egyes uniós diplomaták úgy értékelik, hogy azzal nyomást akar gyakorolni a Bizottságra, amely jogállamisági aggályok miatt visszatartja a Magyarországnak szánt uniós pénzeket.  

Nyitókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét a Karmelita kolostorban 2023. november 27-én. A megbeszélésre a decemberi EU-csúcs előkészítése keretében került sor. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Európa#európai unió#európai tanács#eu#orbán viktor#ukrajna#segély

Címlapról ajánljuk