Belföld

Csak Magyarországon tapasztalható az akadémiai szabadság szisztematikus megsértése az EU-ban

rtl.hurtl.hu

2023. november 30. 8:34

Egyedül Magyarországon tapasztalható az akadémiai szabadság szisztematikus megsértése. 

Magyarország végzett az utolsó helyen az akadémiai szabadságjog érvényesülését a 27 EU-tagállamban vizsgáló friss felmérés szerint. A Népszava cikke szerint mindez az Európai Parlamentben (EP) szerdán tartott nemzetközi konferencián hangzott el, amelyen az uniós intézmények mellett tudományos és egyetemi közösségek képviselői vettek részt.

Az uniós képviselő-testület keretén belül működő tudományos fórum vezetője Christian Ehler német kereszténydemokrata EP-képviselő a CEU száműzését Budapestről példa nélkülinek nevezte.

A kutatást a hollandiai Twente Egyetem szakértői mutatták be. Arra jutottak, hogy 27 uniós országból 11-ben az akadémiai szabadságnak magas a szintje, 7-ben viszonylag megfelelő, 9-ben pedig az átlagnál rosszabb az érvényesülése.

Utóbbi csoportban Magyarország számít a legrosszabbnak, a 0,89-es uniós átlaghoz képest 0,34 az eredménye. Még az utolsó előtti helyre szorult Lengyelországban is 0,74 ez a mutató

– írja a lap.

Az aggasztó jelenség miatt az EU-ban elkezdtek azon gondolkodni, hogyan lehetne gátat szabni az akadémiai szabadságot, az egyetemi önrendelkezést és autonómiát fenyegető külső beavatkozásoknak.

Az Európai Parlament rákényszerítené a tagállamokat ezeknek a jogoknak a tiszteletben tartására.

Az egyelőre nem világos, hogy hogyan valósulhatna meg mindez, mivel az oktatás nemzeti és nem európai hatáskörbe tartozik. Christian Ehler elfogadhatatlannak nevezte, hogy a CEU esetén kívül más ügy nem érte el az EB ingerküszöbét.

Emiatt akár az EU Szerződések módosítására is szükség lehet, beemelve az oktatást az uniós kompetenciák közé

– mondta Ehler.

#Belföld#európai unió#szabadságjog#felmérés#magyarország#Európa

Címlapról ajánljuk