EUEurópa

Brüsszel miatt egymilliárd forintnyi fejlesztés lesz Szeghalom városában

rtl.hurtl.hu

2023. november 7. 6:13

A támogatásokat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretéből nyerték el.

Több mint egymilliárd forintból valósíthat meg nyolc fejlesztést a Békés megyei Szeghalom – adta hírül az állami hírügynökség.

A városban tizennégy utat újíthatnak fel 273 millió forintból. Turisztikai fejlesztésre 127 milliót nyertek el. Energetikailag korszerűsítik az egészségügyi alapellátás és egy önkormányzati konyha épületét 96 millió forintból. További 50 millió forint jut majd erre a területre.

2024 június elejéig 85 millió forintból rekonstruálják három utcában a csapadékvíz-rendszert; és ugyaneddig kell energetikailag korszerűsíteni kilenc önkormányzati épületet (óvodák, bölcsőde, a szociális intézmény és a polgármesteri hivatal épülete, sporttelepi öltöző). Utóbbira 200 millió forintot nyertek el. 2025 végéig tornaszobát alakítanak ki a Mesevarázs Óvodában. A négycsoportos, száz gyereket fogadni képes óvodában korábban nem épült tornaszoba, így most 63 millió forintból bővítik az épületet.

A legnagyobb összeget, 320 millió forintot arra használják fel, hogy fejlesszék a Szeleskerti szabadidőközpontot egyebek mellett szabadtéri futópályával és streetball-pályával. Emellett a Fáy lakótelep egy részén megújul a közvilágítási rendszer és a járdaburkolat 2025 végéig.

A több mint nyolcezer lakosú városban csaknem 48 millió forintból újították fel a Tündérkert Óvoda és Bölcsőde bölcsődei épületét, ahol 5 csoportszobában 64 gyerek számára van férőhely. Az összegből épületgépészeti fejlesztéseket végeztek, felújították az udvart és a játszóudvart, két utcai csoportszobában és az irodában pedig hőszigetelték a parkettát.

Nyitókép: Házak Szeghalomban – Fotó: MTVA / Bizományosi: Jászai Csaba

#Európa#európai unió#támogatás#Szeghalom#forrás

Címlapról ajánljuk