Belföld

Akár napi 6 millió forintot is fizethet Magyarország, mert az Orbán-kormány nagyrészt nem hajtott végre egy bírósági ítéletet

rtl.hurtl.hu

2023. december 5. 12:18

Az Európai Unió Bírósága korábban azt állapította meg, hogy a magyar menekültügyi szabályok több tekintetben összeegyeztethetetlenek az uniós joggal, de a kormány nagyrészt elmulasztotta az ítélet végrehajtását.

Az Orbán-kormány nem hajtott végre egy európai bírósági ítéletet, ezért hamarosan uniós bírságot kell fizetnie Magyarországnak – írta a Népszava.

Az Európai Unió Bírósága 2020. decemberében megállapította, hogy a magyar menekültügyi szabályok több tekintetben összeegyeztethetetlenek az uniós joggal. A kabinet nagyrészt nem hajtotta végre a szükséges változtatásokat, ezért bírásgot kell fizetnie. (Ha Magyarország nem hajlandó kifizetni a megítélt bírságot, az összeget levonják az országnak járó uniós támogatásból.)

Az Európai Bizottság (EB) kontra Magyarország perben a bíráknak azt kell eldönteniük, hogy mekkora pénzbírságot szabjanak ki Magyarországra.

Az EB szerint Magyarországnak legalább napi 5468 eurót – de minimum 1 millió 44 ezer eurót – kellene fizetnie a korábbi ítélet kihirdetése és az abban foglaltak teljesítése közötti, de legkésőbb a mostani ügyben hozandó ítélet kihirdetéséig terjedő időszakra. A biztosi testület ennél is nagyobb bírság, 

napi 16,393 euró (6,2 millió forint) kiszabását javasolja, ha a kötelezettségszegés a jelen ügyben hozandó ítélet kihirdetése után is folytatódik.

Az ítélet a megszokottnál hamarabb, már jövő tavasszal megszülethet.

Nyitókép: Benko Vivien Cher/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Belföld#európai unió#európai bizottság#orbán-kormány#európai bíróság#bírság

Címlapról ajánljuk