EUEurópa

Visszaszorítják az EU-ban az újságírók elhallgattatására indított pereket

rtl.hurtl.hu

2023. november 30. 14:27

Először lesz kötelező erejű európai jogi eszköz a nyilvánosság részvétele elleni stratégiai perekkel szemben.

Ideiglenes politikai megállapodást ért el az Európai Parlament és az Európai Tanács azokról az új uniós szabályokról, amelyek célja, hogy visszaszorítsák az úgynevezett „közéleti szerepvállalás elleni stratégiai pereket” (SLAPP), és ezzel védjék például az újságírókat, jogvédőket vagy civil társadalmi szervezeteket – írták közleményükben

A testület szerint a SLAPP a demokráciát és az alapvető jogokat, köztük a véleménynyilvánítás és a tájékoztatás szabadságát veszélyezteti.

A szabályozásra azért volt szükség, mert egyre elterjedtebb, hogy polgári és büntetőjogi keresetekkel igyekeznek elrettenteni tevékenységétől a független sajtót és a civil szférát. A hosszadalmas, költséges és bonyolult pereskedés célja az alperes megfélemlítése, kifárasztása és az erőforrásainak lekötése.

A Bizottság által 2022 áprilisában javasolt irányelv a határokon átnyúló SLAPP-ügyekre vonatkozó erőteljes eljárási biztosítékok rendszerét hozza létre. E biztosítékok megléte felvértezi a bíróságokat a visszaélésszerű peres eljárások kezelésére, ugyanakkor elrettenti a potenciális felpereseket attól, hogy ilyen gyakorlatot folytassanak.

Az új irányelv hatályba lépésével először lesz kötelező erejű európai jogi eszköz a nyilvánosság részvétele elleni stratégiai perekkel szemben.

Az új szabályok többek között a következőket tartalmazzák majd:

  • a nyilvánvalóan megalapozatlan keresetek korai elutasítása; a visszaélésszerű bírósági eljárások elleni jogorvoslatok, beleértve a költségek és bírságok vagy más megfelelő intézkedések teljes körű megítélését;
  • védelem a harmadik országbeli határozatokkal szemben, amelyeket az EU-ban nem ismernek el vagy nem hajtanak végre.

Az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak most hivatalosan is el kell fogadnia a politikai megállapodást.

Nyitókép: stevenallan / E+ / Getty Images

#Európa#európai unió#európai bizottság#európai tanács#slapp#per

Címlapról ajánljuk