EUEurópa

Nehezebb dolguk lesz a külföldön szabálytalankodó sofőröknek

rtl.hurtl.hu

2023. november 30. 13:45

Megszavazta az Európai Parlament illetékes bizottsága a külföldön kiszabott büntetések könnyebb behajtását.

Megszavazta az Európai Parlament illetékes bizottsága a közlekedési kihágások miatt kiszabott büntetések könnyebb behajtását azoknál a sofőröknél, akik egy másik uniós tagországban szabálytalankodnak – írja az Euractiv.

Jelenleg azok a sofőrök, akik egy másik országban vezetés közben szabálysértést követnek el, például gyorshajtást, gyakran elkerülik a saját hazáján kívüli hatóságokkal szembeni bírság megfizetését, mivel a büntetéseket nem lehet behajtani.

Ez azt jelenti, hogy egy turista, aki meggondolatlanul vezet Barcelonában, majd hazatér Brüsszelbe, lényegében elkerülheti a következményeket, még akkor is, ha elkapták a rendőrök.

Az Európai Bizottság új intézkedéseket javasolt, amelyek biztosítják, hogy ezek a sofőrök se ússzák meg a büntetést.

A közlekedési bizottság szerint ez kiterjedne azokra az esetekre is, amikor a járművezető az elérhetőségei megadása nélkül elmenekül a baleset helyszínéről. A képviselők emiatt módosították a más országban elkövetett gyorshajtás miatti eltiltás elismerésére vonatkozó szabályokat is.

Bár a közlekedésbiztonságért kampányolók szorgalmazták, hogy a büntetőpontokat kapjanak a vétkes sofőrök, ezt végül elutasították, mivel 27 tagállamból ötben nincs büntetőpontrendszer.

Nyitókép: MTI/EPA/Yoan Valat

#Európa#európai unió#európai parlament#közlekedés#bizottság#sofőr#büntetés#szabálysértés

Címlapról ajánljuk