EUEurópa

Orbánnak üzent az Európai Tanács elnöke: Nincs szükség „stratégiai partnerségi megállapodásra” Ukrajnával, mert már van ilyen

rtl.hurtl.hu

2023. december 2. 14:39

Charles Michel kicsit kijavította a magyar miniszterelnököt.

„Társulási megállapodásunk van Ukrajnával, amely számos lehetőséget kínál az Ukrajnával való szoros együttműködésre” – ezt mondta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken az ENSZ klímakonferenciáján, amikor Orbán Viktor kijelentéséről kérdezték, mely szerint

először stratégiai partnerségi megállapodásra lenne szükség Ukrajnával, és csak utána kezdődhetnének meg a csatlakozási tárgyalások.

A Reuters felidézte, hogy Orbán még pénteki rádióinterjújában beszélt arról: Magyarország nemzeti érdeke nem esik egybe Ukrajna EU-s csatlakozásával, az európai egységet pedig úgy lehet megvédeni, ha azokat a témákat, amikben nincs egyetértés, napirendre se tűzzük.

Hozzátette, hogy először stratégiai partnerségi megállapodásra lenne szükség Ukrajnával, amely állapot 5-10 évig is tarthat, aztán majd utána lehetne gondolkodni arról, hogyan tovább. 

Az interjúról szóló cikkben azt írtuk: Orbán szerint azért lett „forró krumpli” az Ukrajnának küldött uniós támogatás, mert azt a pénzt az uniós költségvetésén belülről küldik, és ez a miniszterelnök meglátása szerint szétveri a költségvetést. Orbán javaslata ezzel szemben, hogy Ukrajnát az EU-s költségvetésen kívülről támogassák.

Vannak, akik úgy vélik, hogy éppen ezért Orbán miatt az Európai Tanács következő, december közepén tartandó ülése „egyike lesz a legnehezebbeknek”. Egy uniós tisztségviselő nemrég úgy fogalmazott, hogy „egy jelentős krízis felé tartunk”.

Nyitókép: Viktor Kovalchuk / Global Images Ukraine via Getty Images /  David Balogh / Getty Images

#Európa#európai tanács#Charles Michel#orbán viktor#ukrajna#eu#csatlakozás

Címlapról ajánljuk